Fant madrass i boden - se video

Huseier: Byantikvaren lurte oss — Et medlem i vår forening var inne i boden 11. juli og tok bilder. Døren sto vidåpen, og han gikk inn. Bildene, som nå er overlevert politiet, viser både spritflasker, madrass og klær der, sier Anders Haaland i Sandviken kulturhistoriske forening (SKF).

Han er svært kritisk til måten huseier har skjøttet bygget på.

— Det å la boden stå åpen er en invitasjon til å slippe folk inn. Da må det jo gå galt, sier Haaland.

— Kommunen må overta

Endret mening

Da Bergens Tidende snakket med huseier Truls Soløy i går formiddag, fastholdt han at Lehmkuhlboden har stått låst.

— Bygget sto låst sist vi var der, men jeg kan ikke se bort fra at noen har brutt seg inn siden den gang. Det skjer gjerne innbrudd i slike bygg, uansett hvor mye du sikrer deg.

— Når var dere der sist?

— I hvert fall for en seks, syv, åtte uker siden.

Når BT senere på dagen konfronterer Soløy med opplysningen om bildene til SKF, forandrer han mening.

— Vi var der sist i mai, sier Soløy.

— Var bygget tilstrekkelig brannsikret?

— Det har ikke vært lagret noe farlig i boden, det er ingenting å kritisere oss for når det gjelder brannsikkerhet. Men dessverre var ikke anlegget sprinklet, som så mange andre sjøboder her ute.

— Spekulerer du i å la gamle bygg forfalle helt til du kan gjøre som du vil?

— Det er en totalt urimelig påstand. Mine kompanjonger og jeg har drevet med restaurering av sjøhus i Stavanger med en anerkjent arkitekt. Vi kjøpte Lehmkuhlboden nettopp for å pusse den opp på en god måte til boliger, og i starten fikk vi signaler fra byantikvarens kontor på at retningen i planene var gode. Men så kom fredningsvedtaket ut av det blå, og så ble alt vanskelig.

- Opptatt av vern

— Jeg er veldig opptatt av vern. Men det er en balansepunkt her, det må være økonomisk ansvarlig. Så lenge den ideelle verden der staten kommer med pengene ikke finnes, må vi tufte vårt arbeid på private penger, og de krever lønnsomhet. Sånn er det bare.

— Kjenner du til det ansvaret du har for å vedlikeholde et fredet byggverk?

— Det sies at det er krav her, men for oss må det være tuftet på en god økonomi. Hvor skal vi begynne? Skal vi lage et nytt tak hvis bodene holder på å falle på sjøen? Vi kan ikke sminke problemet på den måten, vi må gå for en totalløsning. Det er det vi ønsker, men byantikvaren gir oss ikke lov.

— Tror du brannen var påtent?

— Ja, det er jeg veldig sikker på. Det var ingen strøm og ikke noe selvantennende materiale i boden. Og så hører vi jo ryktene om at det var folk der før det begynte å brenne, uten at jeg vet noe sikkert om dette. Det er bare så synd at vi som huseiere ikke fikk vite om disse ryktene før, så kunne vi ha grepet inn.

— Riksantikvaren vil anmelde dere.

— Det er bare nonsens, et skudd i luften, sier Truls Soløy.

HET BRANNTOMT: Lørdag var den utbrente Lehmkuhlboden ennå ikke nedkjølt til at det var mulig å ta seg inn i den. Brannvesenets arbeid med å kjøle ned boden vil pågå i flere dager.
Jo Straube
Jo Straube