• Hvordan kommer man til Frelsesarmeen, spurte elever fra Landås skole under gårsdagens utstillingsbesøk i Ulriken bydelssenter. I fotograf Robert Sverre Eik sine bilder fikk barna se Frelsesarmeen slik de aldri hadde sett den før.

— Er dette en kunstutstilling, roper en av barna i klasse 4b ved Landås barneskole når de braker inn i Ulriken bydelssenter.

Barna er kommet hit i kristendomstimen for å se Dagbladet-fotograf Robert Sverre Eiks fotoutstilling om Frelsesarmeen. Den prisbelønte fotografen har tidligere stilt ut bildene på Oslo Sentralstasjon og ulike steder på Østlandet, før de nå har lagt ut på en aldri så liten Vestlandsturné.

Bildene vil stå på Ulriken bydelssenter frem til 21. september i forbindelse med bydelens kulturdager. Deretter flyttes de til Ny Krohnborg skole.

«bin Laden også?»

— Har dere hørt om Frelsesarmeen, spør Tor-Magne Rotevatn fra Frelsesarmeen i Solheimsviken. Han får et rungende ja tilbake.

— Er det ikke de som hjelper andre, sier et av barna.

En annen har hørt at Frelsesarmeen hjelper barn i Afrika, og en tredje lurer på om det er Frelsesarmeen som går rundt med «sånne hatter og børser».

Når Tor-Magne Rotevatn sier at Frelsesarmeen vil hjelpe alle som trenger det - uansett hvem de er - kommer en ivrig hånd opp i luften:

— Hjelper Frelsesarmeen sånne folk som bin Laden også?

— Vi ser ikke bort ifra det, hvis han trenger det, men han har sikkert nok penger og vil vel gå til andre enn oss, svarer Rotevatn.

Fengslende bilder

Fotograf Robert Sverre Eik hadde siviltjeneste i Frelsesarmeen, og i løpet av en tre måneders periode ble utstillingen til. Da fulgte han Frelsesarmeen i deres arbeid i inn- og utland for å dokumentere noe av mangfoldet, fra MC-klubb til babysang og matutdeling.

— Jeg har aldri sett en mann bli så glad for et par bukser, utbryter Gaute.

Han betrakter et bilde av en mann som lykkelig holder frem sine nye dongeribukser fra Fretex.

Når barna kommer til bildene fra kvinnefengselet Bredtveit i Oslo, blir de forundret over hvor gøy fangene ser ut til å ha det:

— Spiller de biljard i fengselet?

Et annet bilde viser en mann som vasker et par veldig skitne føtter i dusjen. Noen av jentene lurer fælt på om mannen er uteligger, eller om han bare mangler sko. Uansett var det fint at han fikk seg en dusj, synes de.

Frelsesarmeens krig

— Se han røyker, sier barna forferdet når de kommer over et av Eiks aller sterkeste portretter.

— Jeg har hørt at man kan røyke narkotika. Det er skikkelig ekkelt, sier en av guttene, mens andre ikke vet hva narkotika er for noe.

— Det er et farlig stoff som man tar inn i kroppen, og som gjør at man bare må ha mer og mer og til slutt blir man helt ødelagt av det, forklarer Rotevatn.

— Men hvorfor lager de det da, lyder oppfølgingsspørsmålet fra forsamlingen.

Det er ikke like lett å forstå at ikke alle har gode hensikter her i verden. Når Rotevatn spør om barna vet hvem Frelsesarmeen er i krig mot, kommer svarene kontant:

— Hitler!

— Ondskapen!

— Ja, det er helt rett. Vi er i krig mot ondskapen. Gjennom Jesus kan vi hjelpe folk over på den gode siden, sier Tor-Magne Rotevatn.