Det er langtfra enkelt å stjele en forhøster. Den 550 kilo tunge maskinen må enten heises med kran eller fraktes med firehjulsdrevet traktor. På traktoren må den festes med et trekkerfeste, og slik kan man frakte doningen som ramler og skramler langs veien. Dette stoppet ikke den frekke tyven som var på Kvamme i Arna natt til søndag. Han hadde satt seg fore å stjele Ole Johs. Kvammes forhøster.

— Jeg trodde det hadde klikket for meg da jeg kom ned på teigen mandag morgen og så at forhøsteren var forsvunnet. Først trodde jeg at jeg hadde satt den et annet sted, men nei. Den var søkk borte, sier Kvamme.

Forhøsteren var borte. Det samme var bondens fetter, Gunnar Kvamme, sitt trekkerfeste.

— Det er utrolig frekt. Tyven må ha planlagt det hele på forhånd. Først må han ha kjørt hit med en traktor, så har han svippet innom Gunnar for å stjele trekkerfestet. Deretter må han ha kjørt lenger bort i bakken og stukket av med forhøsteren min, sier en sjokkert Kvamme.

Forhøsteren kunne knapt stjeles på et verre tidspunkt. Kvamme er midt i slåtten, og er avhengig av å få avlingen i hus. Han kan ikke skaffe seg en ny. Fellesskjøpet har ingen modeller på lager. Muligens er det det som har drevet tyven til drastiske tiltak.

— Jeg oppfordrer alle bønder i Hordaland til å følge med på hva naboen drar med seg hjem. Har han fått seg en ny forhøster, bør det ringe en bjelle, sier Kvamme.

Samme natt som forhøsteren ble stjålet, så Kvammes datter en traktor kjøre forbi. Hun mener den hadde en forhøster på slep. Saken er anmeldt til politiet, men sjansene for å få maskinen igjen er små. Politiet har sagt at saken har lav prioritet, og at Kvamme må belage seg på å komme seg gjennom slåtten uten maskinen.

— Hvis tyven angrer kan han sette forhøsteren et sted vi kan hente den. Men han bør helst ikke møte opp personlig. Da blir det bråk, sier Kvamme.

UHELDIG BONDE: Johs. Kvamme ble utsatt for det som kan være årets frekkeste tyveri. Med traktor og stjålet trekkerfeste stakk tyven av med forhøsteren hans – midt i slåtten.
Foto: Knut Strand