Ambulansesjef i Helse Bergen, Jarle Vikebø, synes det er svært beklagelig at ikke alle har respekt for livsnødvendig medisinsk utstyr.

— Det er heldigvis et uhyre sjelden fenomen at noen går inn i ambulansene og stjeler, for vi er helt avhengig av folks tillit når vi er på jobb Det er ofte at vi bare må ta kofferten og løpe.

Vi røsker alltid med oss nøklene, men det er ikke sikkert vi har tid til å lukke alle vindu og låse alle dører, sier Vikebø.

32-åringen tok blant annet med seg en munn-til-munn-maske, en flaske med desinfeksjonsmiddel, et blodsukkerapparat og et batteri til en hjertestarter da han var inne i ambulansen som sto parkert i Nygårdsgaten i 03-tiden i natt.

— Tyveriet fikk ingen konsekvenser for pasienten i denne situasjonen, men det kunne det gjerne ha fått. Vi snakker om utstyr som blir brukt i akuttmedisinske situasjoner, sier Vikebø.

Han synes det er særskilt beklagelig at mannen som stjal fra ambulansen tilhører et miljø som langt hyppigere enn andre trenger hjelp fra nettopp ambulansepersonell.

Mannen vanker i et miljø der tung rus og sykdom er en del av hverdagen.

— Vi har ofte behov for hjertestarteren når vi behandler overdosetilfeller, for eksempel. Hvis den ikke virker, kan vi ha behov for det ekstra batteriet han tok, sier Vikebø.

En politipatrulje møtte mannen på vei opp mot Nygårdshøyden i natt, og mente han oppførte seg mistenkelig. Da de ba ham tømme lommene, la han frem alt det medisinske utstyret.

Politiet, som hadde sett ambulansen i Nygårdsgaten la to og to sammen. De oppsøkte ambulansepersonalet, som kunne bekrefte at utstyret var borte, og mannen ble arrestert.

— Vi ser svært alvorlig på denne saken. Det han har gjort er moralsk forkastelig. Det må ikke være slik at en ambulansepersonell ikke skal kunne løpe fra ambulansen for å gjøre jobben sin uten å risikere at livsviktig utstyr forsvinner fra bilen, sier politiførstebetjent Siri Doksæter ved Hordaland politidistrikt.

Mannen er i dag blitt avhørt om saken, men det var ikke aktuelt å be om varetektsfengsling.

— Det var ikke grunnlag for det, men jeg er temmelig sikker på at han kommer til å bli dømt for dette når saken kommer opp i retten. Han sa at han hadde funnet utstyret, men bevisene mot ham er ganske klare, sier Doksæter.