Bergens Tidende har flere ganger fått tips om et mulig fregattsalg de siste par årene.

— Det stemmer ikke. Ingen av våre fregatter er til salgs, svarer generalinspektøren i Sjøforsvaret, kontreadmiral Jan Eirik Finseth, hver gang BT har konfrontert ham med ryktene.

Det samme har svaret fra Forsvarsdepartementet vært.

Det er størrelsen på driftskostnadene som har ført til spekulasjoner om at Norge ønsker å kvitte seg med en eller to av de fem fregattene. Forklaringen har vært at det ville bli for dyrt å drive alle fem. SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, er en av dem som har tatt til orde for å selge to av fregattene.

Politikeranger

Under dåpen av den første fregatten, KNM «Fridtjof Nansen, sa gudmoren, daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold, at fregattene neppe ville ha blitt bestilt hvis avgjørelsen skulle tas på dåpstidspunktet. Hennes etterfølger, Anne-Grete Strøm-Erichsen, lovet nå at det skal bevilges penger til å drive fregattene.

— Sammen med de andre enhetene i Sjøforsvaret skal fregattene beskytte vår fremtidige velferd, inkludert mennesker, ressurser og miljø, både i norske og internasjonale områder, sier generalinspektør i Sjøforsvaret, Jan Eirik Finseth.

I formiddag stevner KNM «Fridtjof Nansen» inn i norsk farvann for aller første gang. Ytterst i Oslofjorden vil den bli tatt imot med pomp og prakt, og vel fortøyd i Oslo venter mer festivitas. Om en uke kommer stoltheten til Bergen for første gang.

Like høy som rådhuset

Det er litt av en stålkoloss som for første gang inntar en norsk havn. Høyden på fregatten er det mest imponerende. Høyden fra kjølen til toppen av brotårnet er nesten like stor som rådhuset i Bergen.

— Et fantastisk skip. Det ypperste som finnes på havet, sier sjefen om bord, kommandørkaptein Hallvard Flesland (46) fra Blomsterdalen. Han gleder seg spesielt til å seile båten inn til Haakonsvern.

Flesland ble utpekt som sjef på den første fregatten for fire år siden. Flesland får æren av å stå ved roret i to år på milliardfartøyet. Også fregatt nummer to, KNM «Roald Amundsen», får skipssjef fra Bergen. Hans Petter Midttun seiler sin «skute» fra Spania til Norge litt ut på nyåret.

Det er gått et par måneder siden det ble heist norsk flagg på «Nansen». Den tiden er brukt til sjøprøver utenfor spanskekysten. Fregatten vil først bli satt i ordinær, operativ tjeneste om et drøyt år.

I likhet med de andre marinefartøyene, vil de fem nye fregattene bli fast stasjonert ved Haakonsvern orlogsstasjon.

FORSVARETS FORUM