Det spanske verftet Navantia er i konflikt med Forsvaret fordi det mener arbeidet med fregattene er blitt mer omfattende enn avtalt. Det melder NRK.

BMV lager moduler til fregattene, og har utestående ordrer på 40 millioner kroner. Styreleder Magnus Stangeland sier spanjolene har fått frist til 15. juli med å ordne opp for seg.

Stangeland truer nå med å legge bort fregattmodulene og heller konsentrere seg om andre oppdrag.

– Heldigvis er markedet så bra at vi kan erstatte arbeidet med noe annet, sier han til NRK.

Det er flere knuter på tråden mellom Forsvaret og det spanske verftet. En norsk inspektør fikk ikke komme inn ved skipsverftet i Spania der de norske fregattene bygges. Han fikk beskjed om at han fornærmet spanske arbeidere.

Anklagen mot den norske inspektøren gikk på at han skulle ha opptrådt krenkende og ydmykende. Ikke bare skal han ha fornærmet de spanske arbeiderne, men også hele det spanske folk, ifølge NRK.

Den norske inspektøren ble erklært uønsket ved skipsverftet i Spania der de norske fregattene bygges.

– Vi har spurt verftet for å få vite konkret hva det var, og vi får bare vite at det var fornærmelser mot spanske arbeidere, noe vi synes høres veldig rart ut. Han ble fratatt adgangskortene han trengte for å komme inn på verftet, sier informasjonsansvarlig i Forsvarets logistikkorganisasjon, Birgitte Frisch.

Mannen har nå fått kortene tilbake.

KNM Fridtjof Nansen er overlevert til Forsvaret. Men det er full stopp i byggingen av resten av fregattene. Årsaken er pengekrangel.
Torbjørn Kjosvold
Styreleder Magnus Stangeland i Bergen Mekaniske Verksted har gitt det spanske verftet frist til 15. juli med å betale.
Deisz, Ørjan