Onsdag kveld kom kjennelsen fra Sjøforsvarets sikkerhetssenter om at fregatten KNM «Fridtjof Nansen» fikk seilingsforbud.

Årsaken er at røykdykkerne er for dårlig trent ved en eventuell brann. De var blant annet ikke gode nok på kommunikasjon under brannøvelsene. KNM «Fridtjof Nansen» har vært i prøveseilas utenfor norskekysten siden den ble levert fra leverandøren i Spania i fjor høst. Nylig var fregatten også på øvelsestur i Barentshavet.

Øvelser hver dag

— Vi er ikke gode nok på røykdykking. Når vi får beskjed om at vi ikke har nådd kravene på en tilfredsstillende måte, så må vi bare ta konsekvensene av det, sier skipssjef Halvard Flesland.

Han aviser likevel at det ligger noe dramatikk i seilingsforbudet.

— Vi har gjennomført øvelser i gjennomsnitt hver dag siden vi begynte å seile i juni. Brannøvelsene er gode nok, men øvingsnivået for røykdykkerne har ikke vært godt nok.

-Hvilke konsekvenser kunne dette fått ved en brann?

-Det kan jeg ikke spekulere i. Som skipssjef vil jeg likevel si at sikkerheten ved skipet er god nok.

Ingen dramatikk

KNM «Fridtjof Nansen» ligger nå til kai ved Haakonsvern og røykdykkerne øver intenst for å få tilbake seilingstillatelsen.

— Vi håper å seile igjen i løpet av noen uker, sier Halvard Flesland.

Geir Johnsen ved Sjøforsvarets sikkerhetsskole kontrollerte øvelsene på den nye fregatten.

— Det er ingen dramatikk i dette seilingsforbudet. Dette er helt etter prosedyrene og noe som vekker interesse trolig fordi det nå er snakk om den nye fregatten KNM «Fridtjof Nansen», sier han gjennom presse- og informasjonsoffiser Kristin Liset.

SIV DOLMEN