Det siste året har 30-åringen bodd hjemme i Bergen, og etter politiets mening stått bak et særdeles brutalt forsøk på å presse et eldre ektepar for penger.

Forsvaret ser på saken

— Siktedes bakgrunn er en av de tingene vi nøster, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved volds- og sedelighetsseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

30-åringen skal i avhør ha erkjent at han forsøkte å presse den velstående familien for penger, men nekter for å stå bak det væpnede ranet av millionærfruen.

Den siktede har de siste årene arbeidet for Forsvaret, og har flere ganger reist ut i verden på oppdrag. Han har blant annet deltatt i fredsbevarende operasjoner både i Libanon og Kosovo. Her har han fått opplæring i bruk av våpen.

Forsvaret vil nå undersøke hvilke operasjoner 30-åringen har vært involvert i.

— Dette er forferdelig trist for Forsvaret. Vi vil nå gå gjennom vedkommendes rulleblad for å undersøke om det har skjedd noe uvanlig mens han var i tjeneste, sier Thor Anders Sognli, presse- og informasjonsoffiser i Forsvarets innfartsstyrke hær.

— Jeg kan med en gang si at han aldri får tjenestegjøre igjen hvis han blir funnet skyldig. Det er helt utelukket.

I sommer fortalte flere norske soldater at de hadde fått psykiske problemer etter å ha tjenestegjort i konfliktområder.

— Vi er oppmerksomme på at enkelte får reaksjoner når de kommer hjem, og sørger for at de får skikkelig oppfølging, sier Sognli. Razzia

Soldaten ble pågrepet etter en storstilt politiaksjon natt til lørdag. Politiet vil ikke bekrefte hvordan mannen ble tatt, men etter det Bergens Tidende erfarer skal man ha lokket ham i en felle.

— Jeg vil ikke kommentere hvordan siktede ble pågrepet. Av hensyn til etterforskningen vil jeg heller ikke gå inn på hva som var foranledningen til vår aksjon, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved volds- og sedelighetsseksjonen ved Hordaland politidistrikt.

30-åringen er avhørt flere ganger etter pågripelsen.

— Avhørene av siktede er sentrale i den videre etterforskning. Det er riktig at han har avgitt en delvis tilståelse, sier Lian Mathisen. Hun bekrefter at politiet gjennomførte en razzia på 30-åringens bolig i Åsane bydel, men vil ikke gå inn på hvilke funn politiet gjorde.

— Er det mistanke om at han har forsøkt å presse andre enn familien på Tertnes for penger?

— Nei, foreløpig konsentrer vi oss kun om dette forholdet. Det gjenstår fortsatt mye etterforskning, og siktelsen vi har tatt ut er foreløpig, sier Lian Mathiesen.

— Det er ikke i min klients interesse at jeg kommenterer denne saken, er alt mannens forsvarer, advokat Jørgen Riple, vil si til Bergens Tidende.

TAPPET MINIBANK: Her tapper raneren en minibank på Danmarks Plass etter ranet på Tertnes.