— Det blir en del ufrivillig komikk i disse brevene. Her er en gutt som mest av alt ønsker seg fred på jord. Nummer to på listen er maskingevær...

På turistkontoret i Drøbak, julenissens hjemby i Norge, sitter nissefar Tom Kristiansen og leser de mange tusen brevene som hvert år dyttes inn brevsprekken på denne tiden av året. Når Posten får brev som er adressert til «Julenissen», ender de nemlig her.

Ønsker seg dyr

Årlig får nissekontoret rundt 20.000 brev fra hele verden. Det meste kommer nå i desember måned, og Kristiansen og nissehjelperne hans leser dem alle, så lenge de forstår språket.

— Ungene ønsker seg utrolig mye dyr. Valper, kattunger, kaniner, marsvin, hvite hester, svarte hester - og utstyr til alt sammen. Dyr er alltid på topplisten, sånn har det alltid...

Kristiansen stopper brått.

— Og Hanna Montana! De skal ha Hanna Montana-ting; kjoler, dukker, dvd-er... Den var en stor hit i fjor og blir ikke mindre i år. Den siste ABBA-filmen er også noe mange ønsker seg, sier han.

Ber om lottogevinst

I tillegg er iPod, iPhone og Playstation 3 gjengangere. Flatskjerm er også en slager på listene, og «Björn Borg-truse» går igjen mange steder, forteller nissen.

— Kjønnsforskjellene ser vi egentlig bare i de helt yngre årsklassene. Jentene skal ha dukker de kan kle opp, mens guttene prøver å stave «maskingevær».

— Hva er det barna ikke ønsker seg i år?

— Det er ikke mye bøker og votter i systemet.

— Merker dere finanskrisen i ønskelistene?

— Det er mye på listene i år. Kanskje regner de med at det ikke blir så mye å hente hjemme, så de ønsker seg mer av nissen? Det er også en del som skriver inn og ønsker seg en tusenlapp eller en lottogevinst.

Også utenfor Norge har de fått øynene opp for julehuset i Drøbak. Årlig kommer mellom 100.000 og 150.000 turister fra nær og fjern innom.

— Fra Italia kommer det spesielt mange brev og turister, etter at italiensk fjernsyn var på besøk og lagde en reportasje, forteller nissen.

Skriver 5000 svarbrev

Gjennom nesten 20 år har julehuset i Drøbak samlet rundt en kvart million brev. Ingen kastes, alt er stablet i sekker og poser rundt nissefar Tom Kristiansen. Han og hjelperne hans prøver å svare så mange som mulig.

— I år skal vi i alle fall svare rundt 5000. Flere hadde fortjent å få svar, men vi har rett og slett ikke penger til å svare alle.

Flere andre byer gjør krav på å være julenissens hjem, fra Gamlebyen i Fredrikstad til Rovaniemi i Finland. Drøbak-nissen mener det er greit å dele på godene - og arbeidet.

— Ja, nissen har spredd avkommet sitt. Det er rene vekstnæringen. De fleste nissene er hyggelige kolleger. Så lenge de ikke glemmer at urnissen kommer fra Drøbak, sier han bestemt.

— Og hva ønsker nissen seg?

— Nissen ønsker seg portopenger!

Har du skrevet til nissen? Hva ønsker du deg til jul? Bruk kommentarfeltet under.

Knut Snare, Aftenposten
KONKURRENT: Rovaniemi i Finland hevder også å være julenissen hjemsted.
REUTERS