Den 19 år gamle bilføreren har status som mistenkt.

— Det har vært et kraftig sammenstøt. Mannen og kvinnen ble liggende i veibanen et stykke fra hverandre etter påkjørselen, sier politioverbetjent Jens Kleppe.

Han er leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, som skal undersøke nærmere hva som skjedde i forbindelse med ulykken like før klokken 09 fredag.

En kvinne (29) ligger alvorlig skadd på Haukeland etter ulykken, mens mannen (30) betegnes som lettere skadd.

Begge er av utenlandsk opprinnelse og bosatt i Norge.

Ble kastet fremover

— Foreløpig er årsaken til ulykken uklar. Det vi foreløpig mener å vite, er at mannen og kvinnen ble påkjørt i det lysregulerte gangfeltet ved Fjøsangerveien nummer 70. Så har de blitt kastet et godt stykke fremover i bilens kjøreretning. Bilen kom kjørende sørover, sier Kleppe.

Han anslår at de to fotgjengerne ble kastet minst 20 meter gjennom luften.

— Vi kan jo ikke være sikre. Men de havnet i hvert fall på bakken mer enn 20 meter fra fotgjengerfeltet. Frontruten på bilen er knust, så det har vært store krefter i sving. Men ingenting så langt tyder på at bilisten kjørte fortere enn de tillatte 60 km/t, sier Kleppe.

Mannen som kjørte bilen, en 19-åring, er fratatt førerkortet etter påkjørselen. Han har i utgangspunktet status som mistenkt.

— Det er naturlig etter en slik hendelse. Men det er en foreløpig status. Etterforskningen må avklare hva som skjedde, sier Kleppe.

Etterlyser vitner

Han forteller at vitner har forklart både at bilføreren kjørte på rødt og at fotgjengerne gikk på rødt lys. Politiet etterforsker nå hendelsesforløpet.

— Vi går ikke gå ut med forklaringer fra vitner eller parter i saken før vi har etterforsket nærmere. Per nå er det en rekke uavklarte detaljer rundt påkjørselen, blant annet om bilisten hadde rødt eller grønt lys. Vi har fått forklaringer på begge deler, og sitter med motstridende opplysninger. Derfor ønsker vi at flere vitner tar kontakt, sier Kleppe.

ETTERFORSKER: Politioverbetjent Jens Kleppe ved trafikkseksjonen på Bergen sentrum politistasjon. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

Trafikkoverbetjenten betegner Fjøsangerveien som en ulykkesbelastet strekning.

Han viser til to ulykker — første juledag og nyttårsaften - ikke langt fra gangfeltet der fredagens ulykke skjedde.

— I romjulen ble en jente påkjørt i et gangfelt ved bensinstasjonen like etter Danmarks plass, og nyttårsaften krasjet en personbil med en tankbil i forbindelse med feltskifte på høyde med Møller Bil. Så dette er en skummel strekning, sier Kleppe.

ULYKKE: Politiet stoppet trafikken ved Danmarks plass etter ulykken.
WEBKAMERA
PÅKJØRSEL: Ambulanse og politi kom raskt til stedet. Her står de litt nord for selve ulykkesstedet.
Per Lindberg