• Jeg vil rett og slett be tyven på middag. Bare vedkommende kan komme tilbake med harddisken og disketten som sto i den bærbare pc'en min. For meg handler dette om tre års arbeid.

Danske Randi Benedikte Brodersen siterer det hennes far alltid sa: «Det kan alltid skje noe verre». Men hun klarer likevel ikke å legge skjul på at hun både er fortvilet og irritert. Et innbrudd på hennes kontor, tilknyttet Universitetet i Bergen i krysset Jonas Reins gate/Fr. Meltzers gate, har nemlig rammet henne ekstra hardt. Og det uten at tyven kan omsette det hun savner så sårt.

— Selve Dell-pc'en er to år og neppe særlig verdifull. Det er innholdet som er kostbart for meg, sier hun til Bergens Tidende.

Doktorgradsprosjekt

Det er et doktorgradsprosjekt om språk, språklig tilpasning og språkholdninger som befinner seg på den stjålne datamaskinen. Et prosjekt om hvordan dansker bosatt i Norge tilpasser seg det norske språk.

— 60 informanter er intervjuet. Lange ordlister er laget. Ja, totalt er det tre års arbeid inne på den maskinen, sukker Randi Benedikte Brodersen.

— En del kan rekonstrueres. Og heldigvis har jeg lydbånd og notater, samt flere disketter. Men det gir meg veldig mye ekstraarbeid, sier kvinnen som i forbindelse med prosjektet er tilknyttet Universitetet i København, men utplassert hos kollegene i Bergen.

Ekstra uflaks

Det hører med til historien at den stjålne pc'en slett ikke skulle ha befunnet seg på Brodersens kontor da en rute ble fjernet og tyven tok seg inn.

— Jeg hadde den med til Danmark i juleferien. Da jeg kom tilbake til Bergen 3. januar fant jeg ut at det var dumt å ta den med hjem. At det ville være unødvendig å frakte den tilbake på sykkel i går. Derfor dro jeg innom kontoret på vei fra danskebåten lørdag. I går morges ble jeg oppringt om innbruddet i kontoret Nordisk institutt har skaffet til meg. Og bare pc'en var stjålet.

Forståelse i Nygårdsparken

Randi Benedikte Brodersen prøvde det meste for å finne tilbake til doktorgradsavhandlingen i går. Blant annet var hun i Nygårdsparken og ba narkomane der spre i miljøet hvor fortvilet hun var.

— Jeg møtte stor forståelse. De forsto alvoret og lovet å ta kontakt hvis de fikk vite noe. Og skulle tyven lese BT vil jeg gjerne invitere vedkommende på middag. Jeg skjønner du er i en vanskelig situasjon og at det var motivet for tyveriet. Men kan du ikke la meg få tilbake doktorgradsprosjektet. Det får du likevel ikke solgt, sier Brodersen henvendt til tyven, og ber om å bli kontaktet på telefonnumrene 5558 3012 (arbeid) og 5559 0810 (privat).

<b>UHELDIG:</b> - Jeg har ingen problemer med å tilgi tyven. Problemet er at datamaskinen inneholder doktoravhandlingen min, sier Randi Benedikte Brodersen.
Helge Skodvin