— Jeg forstår ikke hvordan de kunne gjøre noe slikt mot en dame på min alder. Hver eneste natt etter ranet har jeg våknet jeg av angst og redsel. Det eneste jeg er glad for er at min mann slapp å oppleve dette, sier den 79 år gamle kvinnen.

Bergens Tidende treffer henne hjemme i leiligheten i Fyllingsdalen. Det var her, like uten for inngangsdøren at hun opplevde marerittet en kveld i januar.

Olsen hadde nylig blitt enke, da hun hadde tatt en kveldstur til kjøpesenteret Oasen for å betale for mannens gravstein. Hun tok ut 10.000 kroner fra banken, men oppdaget at hun hadde glemt papirene hun trengte for å gjøre opp. Derfor la hun pengene i vesken, handlet litt og gikk hjem igjen.

- Falt rett i bakken

Akkurat idet 79-åringen hadde satt fra seg rullatoren i boden nedenfor leiligheten, kom en 15-åring løpende bak henne.

— Han dro noe ned over hodet mitt og rev til seg vesken. Jeg falt rett i bakken og slo ryggen. Krykken ble kastet til siden og brillene mine knuste. Det var helt grusomt, forteller Olsen.

Hun holder hånden hardt rundt lommetørkleet og har problemer med å holde gråten tilbake når hun snakker om det som skjedde. Den tidligere flyvertinnen er blitt engstelig og redd. Hun tør ikke å gå ute alene. Da Bergens Tidende skulle komme på besøk, måtte vi ringe tre ganger på klokken slik at hun skjønte det var oss. Ellers ville hun ikke åpne døren.

— Jeg har vært hos legen og fått sovepiller og medisin mot depresjon, men det hjelper ikke så mye. Hver natt er jeg oppe og sjekker om dørene er skikkelig låst. Jeg er redd for at de skal komme etter meg igjen, sier 79-åringen.

Fulgte etter henne

Etter at 15-åringen hadde forsvunnet med vesken, klarte hun å kare seg opp på beina igjen uten hjelp. Like etterpå kom et ektepar forbi og ringte politiet. Den andre gutten som er tiltalt i saken, skal ha oppholdt seg i en oppgang i nærheten da kvinnen ble angrepet. Han gikk forbi 79-åringen like etterpå og lot som om han skulle prøve å løpe etter kameraten.

I går startet saken mot de to tenåringene som er tiltalt for grovt ran i Bergen tingrett. Begge nekter straffskyld, men en av dem innrømmer å ha tatt vesken fra 79-åringen. I retten fortalte de også at de hadde fulgt etter den skrøpelige kvinnen fra Oasen

— Vi så at hun hadde mye kontanter i vesken og bestemte oss for å ta den fra henne, sa en av dem.

Snus, spill og mat

Etter ranet skal tenåringene ha delt pengene mellom seg. De hevder imidlertid at det bare var 7000 kroner i vesken og ikke 9500 kroner slik Olsen mener. Guttene forklarte at de hadde brukt nesten alt på snus, spill, kino og mat.

Først flere uker etter overfallet ble de kalt inn til vitneavhør hos politiet. Dagen etter innrømmet de nå 16 år gamle guttene hva de hadde gjort.

Tenåringene så stivt i gulvet da Irena Solveig Olsen kom inn i rettssalen for å vitne.

— Jeg beklager at jeg brukte pengene dine, sa en av dem.

79-åringen selv sier hun aldri kommer til å glemme det som skjedde.

— Disse guttene har ødelagt meg så mye at jeg ikke kan tilgi dem. Jeg håper inderlig at jeg slipper å se dem igjen, sier hun.