— Legg verdisakene igjen hjemme, er rådet fra politiet - som tror det kan være store mørketall knyttet til skoletyverier.

Elevene anslår at verdier for mellom 20.000 og 25.000 kroner ble borte sist torsdag. I går formiddag leverte samtlige av de åtte elevene inn hver sin anmeldelse til politiet. Selv tror de at tyven eller tyvene har kommet seg inn i garderobene via to andre garderober. To og to garderober i Åstveithallen har et felles dusjanlegg i midten. Både jente- og guttegarderobene som elevene fra Åsane gymnas brukte sist torsdag har hatt besøk av ubudne gjester - til tross for at de var låst.

Stjal oppgaver

Blant tingene som ble stjålet er en ryggsekk med skolebøker og utstyr, parfyme, to discman, en mobiltelefon, en mp3-spiller, førerkort for moped, nøkler, og en lommebok med blant annet ungdomskort for kollektivtransport.

— De tok sekken min med masse bøker, sikkert verdt minst 5000 kroner.

I tillegg lå det en kalkulator til 1000 kroner i sekken, samt oppgaver som jeg skulle levere inn. Jeg håper jo på å få erstattet bøkene, men oppgavene er det ikke noe å gjøre med, sukker elev Aina A. Angeltvedt oppgitt.

— De tok veldig mye på ganske kort tid, forteller medelev Øystein Flotve.

Tok cd-spiller - overså pc

Ingen dører var brutt opp, og det er grunnen til at elevene går ut fra at tyven(e) kom inn via nabogarderobene.

— Jeg hadde tilfeldigvis med meg en bærbar datamaskin på skolen den dagen. Den har de tydeligvis oversett, men de tok en ti år gammel discman, forteller elev Camilla Rysjedal.

Også en dyr dongeribukse til rundt 2000 kroner ble liggende igjen i jentegarderoben.

En helt ny mobiltelefon til 3000 kroner forsvant derimot fra guttenes garderobe.

- Bør skjerpe sikkerheten

Elevene forteller at de vanligvis leverer inn verdisaker til gymlæreren, som kan låse dem inn i et skap i gymsalen. Samtidig stoler tydeligvis mange på at garderobene ikke er tilgjengelige for uvedkommende mens de selv oppholder seg i gymsalen.

— Det er vakter til stede på et vaktrom, og gymlæreren skal låse de garderobene vi benytter. Vi mener likevel at sikkerheten i hallen bør økes. De andre garderobene bør også være låst. Det burde også vært låsbare skap der, mener Camilla Rysjedal.

Stjal OD-penger

Elevene ønsker ikke å spekulere i hvem som kan være frekke nok til å stjele fra ungdommer. Men ut fra mengden av ting som ble tatt, så regner de med at det dreier seg om flere tyver, og at de kanskje hadde en bil tilgjengelig. Gjengen mener videre at saken ikke er enestående.

For få uker siden ble for eksempel eleven Tora Holm frastjålet håndvesken sin. Vesken inneholdt sminkesaker for flere hundre kroner og lommebok med 600 kroner i kontanter. Pengene skulle Tora levere inn etter årets Operasjon Dagsverk. Dette tyveriet skal ha skjedd på skolen.

Elevene ønsker å fortelle om tyveriene for å rette søkelys på det de mener er et problem. Nå håper de at politiet tar tak i saken.

— Politiet sa at de skulle gjøre noe, ettersom vi var så mange. Nå er vel spørsmålet hvor mye som blir gjort, sier Camilla Rysjedal.

Jan M. Lillebø
Jan M. Lillebø