Ellen Williams bor i første etasje i leilighetskomplekset, og trodde ikke sine egne øyne da hun kikket ut av soveromsvinduet nylig.

Tittet ut på menn

— Jeg så rett på byggemannskap fra NCC, som oppholdt seg inne i brakken. Det var ekkelt. Fra stuevinduet så jeg det samme. De hadde fullt innsyn til leiligheten vår, forteller Williams opprørt.

Innsynet var imidlertid ikke det verste. Ekteparet i første etasje var plaget av lys fra brakken.

— Soverommet vårt ble helt opplyst da sensoren i brakken koblet inn lyset. Dette skjedde til alle døgnets tider. Verst var det da vi hadde lagt oss, og klokken var ett om natten, sier Williams.

Da tok hun affære, og fikk kontakt med de ansvarlige for brakkeriggen. Hun påla dem å dekke til brakkevinduene. Tre dager gikk det før hun ble bønnhørt.

— Jeg er glad for at vinduene nå er dekket til. Men vi er frarøvet både utsikt og lys i leiligheten. Dette skal vi leve med i ett år, sukker Williams. Hun og ektemannen flyttet inn i fjor høst og hadde aldri innbilt seg at noe slikt kunne skje.

- Overkjørt

Alf Skaland er styreformann i borettslaget i Jonas Reins gate 6. Det kom plutselig på ham at beboerne ble hjemsøkt av brakkeriggen.

— Vi føler oss overkjørt. Vi ble ikke varslet om brakkeriggen, sier Skaland.

Han sendte raskt brev til kommunen og ba dem sette i gang tiltak for å blende av vinduene. Styreformannen konstaterte også at beboerne ikke var blitt varslet om brakkeriggen.

I går gikk det et nytt brev fra beboerne til byggesaksavdelingen i kommunen.

— Dette er en protest fra styret i borettslaget på plasseringen av riggen. Vi ber kommunen nå fremme tiltak for å få den flyttet, sier Skaland.

Rune Birkeland ved byggesaksavdelingen ved Bergen kommune sier til Bergens Tidende at det ikke stilles krav om nabovarsel.

Brakkeriggen karakteriseres nemlig som et midlertidig tiltak, men vil etter alt å dømme bli stående minst i ett år.

— Loven pålegger ikke entreprenøren å varsle naboer. Saken har i det hele tatt fulgt spillereglene, og er i samsvar med Plan- og bygningsloven. Brannforskriftene blir også fulgt, sier Birkeland.

Har hindret brannfare

— Nå har vi hindret mulig brannspredning, som pålagt fra kommunens side. Vinduene i brakkeriggen er nå forblendet med gipsplater, og det er installert alarm som er koblet til vaktselskapet og brannvesenet, sier Pål Thomassen, anleggsleder for NCCs byggeprosjekter i Nygårdsgaten. Han bekrefter at brakkeriggen blir stående i minst ett år.

Bergen kommune ved Rune Birkeland innrømmer at redusert lys og utsikt for beboerne ikke har vært vurdert.

— Hva kommer dere til å gjøre i denne saken?

— Vi er i kontakt med NCC nå, og tør ikke si hva som vil bli gjort, sier Birkeland.

Beboer Ellen Williams blir ikke beroliget.

— De kunne ha plassert brakkeriggen lengre vekk fra huset. Vi føler oss utrygg. Hele leiligheten er dekket til. Skulle noe skje her, kan ingen se det utenfra. Eller hvis det skulle brenne i brakkene, sier hun oppbrakt.

— Det skal kun vanlig folkeskikk til å forstå at dette er til sjenanse for naboer, fastslår Skaland. Nå avventer han beskjed fra kommunen.

<b>DOMINERER:</b> Brakkeriggen i Jonas Reins gate 6 vil etter alt å dømme bli stående minst i ett år.
Ørjan Deisz