Hylingen som runget i Bergen sentrum i går ettermiddag var verken massedrap eller innspilling av skrekkfilm.

Rundt tretti franske og norske kunststudenter sto utenfor Rasmus Meyers Samlinger i ett minutt og slet stemmebåndene og tømte lungene.

Dette gjorde de i solidaritet over det de kaller «et globalt kulturelt tap», tyveriet på Edvard Munchs maleri «Skrik».

– Jeg er sikker på at de hørte oss fra andre siden av vannet (Smålungeren, journ. anm.). Jeg så folk stoppe opp og peke, sier Thibault Cabanas.

«Smart mob»

«Flash mob» kalles det, når en gruppe mennesker oppfordres via SMS og internett til å samles og utføre noe til et gitt tidspunkt.

– Vanligvis er disse flash mob-aksjonene totalt meningsløse, som at alle skal hoppe opp og ned samtidig, sier Camille Tartakowsky.

– Men ved å kombinere det med å få folks oppmerksomhet rettet mot tyveriet av «Skrik», gir det mening. Derfor kaller vi det «smart mob» i stedet, sier den franske kunststudinen som kom på ideen.

20 studenter fra den parisiske kunsthøyskolen Ecole Boulle besøker denne uken Kunsthøgskolen i Bergen for å utveksle fransk og norsk kultur.

– Voksen form for chatting

Edvard Munch er godt kjent i Frankrike, og studentene syntes det er tragisk at hans mest kjente maleri er stjålet.

– Munch bodde en stund i Paris og fikk mye inspirasjon av fransk kunst, forteller Tartakowsky.

Samtidig som studentene hylte fra seg i Bergen, gjorde deres medstudenter det samme i Paris.

For noen uker siden arrangerte de franske ungdommene flash mob-testing, der det i flere europeiske byer, deriblant Bergen, ble malt i løse luften. Bilder av dette ble lagt ut på internett. Slik blir det en happening, følelsen av å gjøre noe sammen.

FRANSKE SKRIK: Camille Tartakowsky (fremst) ledet «smart mob», en aksjon for å samle folk til å skrike for å få tilbake det stjålne Munch-maleriet.
JENNIFER FOSSNES