I Bouchavesnes-Bergen har innbyggerne i årevis vært opptatt av å få kontakt med sin navnefetter i nord. Særlig har de prøvd å formidle kontakt gjennom skolebarna. Men altfor lenge forgjeves — de offisielle myndigheter her hjemme gadd aldri å svare på henvendelser fra Frankrike.

Men etter at Bergens Tidende presenterte den knøttlille franske landsbyen ved påsketider i fjor, begynte ting å skje. Og nå er kontakten i orden.

Denne helgen er to representanter for Bouchavesnes-Bergen i Bergen for å forberede en storstilt fransk invasjon til norske Bergen i august i år.

— Det er første gang vi er i Norge overhode, og fra bilder visste vi at Bergen er en fantastisk flott by. Likevel er det noe eget å oppleve den «live», forteller Patricia og Guillaume Vandenberghe som i går fikk møte både ordfører Kristian Helland, byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og Tom Steckmest, barnebarnet til Haakon J. Wallem og eier av rederiet Wallem- Steckmest & Co A/S.

Patricia Vandenberghe er datter av Pierre Vandenberghe som er borgermester i Bouchavesnes-Bergen. Borgermesteren bor for sikkerhets skyld i Rue de Bergen i landsbyen, som er så liten at du skal ha et ganske detaljert kart for å finne den.

Grunnen til at Bergen har en fransk navnefelle skyldes skipsreder Wallem som ville vise sjenerøsitet overfor landsbyen Bouchavesnes som ble totalt utradert i 1. verdenskrig.

Spurte marskalk Foch

Det sies at Wallem skal ha forespurt de alliertes øverstkommanderende, marskalk Foch - det står en statue av marskalken ved innkjøringen til landsbyen - om hvor det mest avgjørende slaget om Somme sto. Marskalken skal da ha pekt på Bouchavesnes hvor 20.000 franske soldater falt i harde nærkampen. Kloss i Bouchavesnes-Bergen ligger krigskirkegårder på rekke og rad, og de er fremdeles velstelte. I dette området minnes stadig nye generasjoner Le grand guerre - den store krigen.

Wallem - som var Frankrike-elsker - ga 100.000 franske franc til gjenoppbyggingen av Bouchavesnes. Det var en bra slump penger den gang. I takknemlighet kalte de franske landsbyboerne landsbyen opp etter Bergen, og etter siste verdenskrig - med store skader i vårt eget Bergen - ville borgerne i Bouchavesnes betale litt gjeld tilbake. 5000 franc ble samlet inn og formidlet til Bergen kommune via den norske ambassaden i Paris.

— Vi er veldig glad for at vi endelig har greid å etablere kontakt med offisielle myndigheter i Bergen, og nå gleder vi oss stort til å komme tilbake hit en hel uke mellom 20. og 26.august. Da kommer vi med en deputasjon på rundt 20 mennesker - med borgermester Pierre Vandenberghe i spissen, forteller Patricia og Guillaume Vandenberghe, kusine og fetter.

BERGEN: Dette skiltet står ved innkjøringen til den lille landsbyen med 352 fastboende. <p/> ARKIVFOTO: HELGE SUNDE