Den franske politimannen Franck Requet (46), som ble pågrepet på Voss torsdag, innrømmer drapet på ekskjæresten Isabelle Gervellin (44) i den franske byen Grenoble.

Requet ble fredag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett — i påvente av utlevering til Frankrike.

Politiinspektør Svein Erik Krogvold sier Requet torsdag kveld innrømte å ha skutt sin tidligere samboer i Grenoble 11. april.

Drapsvåpenet er sannsynligvis hans eget tjenestevåpen.

— Han har erkjent de handlingene fransk politi anklager han for. Hans tjenestevåpen ble funnet under aksjonen på Voss, oppbevart i en låst våpenkasse, sier Krogvold til bt.no.

Requet er inne i en skilsmisseprosess, men det er ikke hans nåværende kone han har skutt og drept. Bakgrunnen for drapet er ifølge franske medier at politimannen ble kastet ut av boligen han delte med Gervellin.

- Veldig fortvilet

Franskmannens forsvarer, Turid Meland, skjedde drapet i affekt.

— Han sier det er en handling han gjerne skulle hatt ugjort, sier hun.

Forsvareren sier at mannen nå er svært nedbrutt.

— Han er veldig fortvilet, sier hun til bt.no.

Mannen har samtykket til å bli utlevert til Frankrike, når den formelle begjæringen foreligger fra franske myndigheter.

— Når vi får begjæringen tror jeg det vil gå få dager før han er i Frankrike. Dette ligger i franske myndigheters hender nå, og det er de som må komme å hente han, sier politiinspektør Krogvold.

Ventet til han var alene

Det var torsdag morgen bevæpnede politifolk fra Voss, Bergen og Beredskapstroppen i Oslo rykket inn i huset hvor Requet oppholdt seg. Mannen bodde hos en kvinne fra Voss og hennes datter. Requet skal ha blitt kjent med kvinnen på en ferietur til Norge og Voss, og de har siden hatt en vennskapsrelasjon.

Basert på franske politikollegers forklaringer, ble norsk politi bedt om å sjekke en rekke ulike adresser rundt om i Norge.

— Mannen har vært i Norge mange ganger, og har flere ulike vennekretser rundt om. Derfor ble norsk politi bedt om å undersøke flere konkrete adresser, sier Krogvold.

Til slutt var det Voss-politiet som fant han.

— Bilen sto rett utenfor huset, og det bar ikke preg av at han hadde forsøkt å skjule den. Politiet ventet med å ta kontakt til barnet i huset hadde gått på skolen, og kvinnen dratt på jobb, sier Krogvold.

Da slo de til, og Requet ble pågrepet uten dramatikk. Rundt 30 politifolk deltok i aksjonen.

Skutt i brystet

Ifølge den franske avisen Le Dauphiné Libéré var Frank Requet stasjonert iGrenoble,der han var sjefbrigader.

Kvinnen,som ble skutt med flerepistolskuddi brystet,ble funnetihusethans,sapåtaleansvarligiChambery,Jean-PierreValensi til avisen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, var det kvinnens datter som varslet politiet, etter å ha funnet moren død på gulvet. Det skal ha vært en konflikt mellom politimannen og samboeren, og han skal ha flyttet ut av deres bolig for to uker siden.

Etterforskerehar siden de fant den drepte kvinnenforsøktåkomme i kontaktmed ham. Den drapsmistenkte politimannen, skal ha flyktet i den drepte kvinnens bil.

VITNE: Andreas K. Møn var vitne til at politiets beredskapstropp fra Oslo arresterte en franskmann som er siktet for drap på sin kone i Frankrike.
RUNE SÆVIG

— Trodde det var en øvelseAndreas K. Møn er tømrer og var på jobb like ved huset der politimannen ble tatt.

— Jeg så en Chevrolet Suburbian komme kjørende. Jeg tror det var en bil fra Beredskapstroppen. Den parkerte utenfor huset. Ut hoppet det mange bevæpnede politifolk. Det kom også andre bevæpnede politifolk rundt huset fra andre steder, sier Møn.

Han og kollegaene trodde først det var en øvelse, men forsto at det var noe merkelig dersom det var tilfelle.

— Vi så flere politifolk gå inn i huset. En annen politibil ble rygget bort til inngangsdøren, forteller Møn.

Den etterlyste franskmannen ble ført i denne bilen.

— Jeg så ham aldri, og det hele gikk veldig fort over, forteller Møn.

TATT: Her blir den drapsmistenkte politimannen pågrepet torsdag morgen.
ANDREAS K. MØN
FENGSLET: Den franske politimannen ble varetekstsfengslet i Nordhordaland tingrett fredag ettermiddag. Politiinspektør Svein Erik Krogvold og forsvarer Turid Meland.
Ørjan Deisz
Aksjonen var ikke langt fra jordbruksskolen på Voss.
Arne Hofseth
KONTAKTER: - Den drapsmistenkte hadde kontakter i Norge og snakker noe norsk, sier politioverbetjent Gustav Landro.
Pål engesæter (arkiv)