Karoliussen er profesjonell skikjører og tilbrakte én måned i Kashmir i fjor, hvor han spilte inn skifilm. Snøskred og kraftig storm har så langt drept fire personer i området. Tolv er meldt savnet, deriblant norske Franciska Rogne (26) fra Bergen.

— Fjell er fjell uansett hvor i verden det er. Hun kan ha gått seg vill, kommet ut for dårlig vær, eller blitt skadet på noe vis. Men jeg vil absolutt ikke si at håpet er ute. Hvis hun er forberedt på å klare seg selv, kan hun for eksempel ha gravd seg ned, sier Karoliussen, som ikke kjenner Rogne selv.

Erfaren fjellfarer

Ifølge ham er hovedforskjellen mellom Norge og Kashmir at redningsmannskapene holder lavere standard og at kommunikasjonsmulighetene er begrenset.

— De har en skipatrulje, men den holder ikke europeisk standard. Mest sannsynlig er det soldater, som kjenner området, som blir kalt ut for å lete, sier Karoliussen.

Faren Knut Rogne forteller at hun er en meget erfaren fjellfarer og godt vant til å ferdes i tøffe områder.

— Hun er meget godt utstyrt, blant annet med søkeutstyr. Foreløpig kan vi ikke gjøre annet enn å vente og se. Man vet ikke om hun har vært i rasområdene eller ei, sier han.

Torkel Karoliussen sier at Rogne sannsynligvis ikke vil ha mye nytte av søkeutstyret sitt.

— Søkeutstyret hun har med seg er trolig kameratredningsutstyr, som brukes for å finne turkamerater i tilfelle snøskred. Når det har gått lang tid, vil det ikke være så mye hjelp i det, sier Karoliussen.

Har satt i gang søk

Indisk politi er varslet, og har satt i gang søk etter den norske kvinnen. Ifølge nestleder ved den norske ambassaden i India, Lasse Bjørn Johannessen, tror ikke indisk politi at Franciska Rogne er tatt av et snøras.

— Det har gått snøskred i området, og en mengde mennesker skal være drept, men politiet sier at det ikke er i dette området hun antas å oppholde seg, forteller Johannessen.

Det har sluttet å snø og er nå mørkt i området der den norske kvinnen skal være, men politiet skal ikke ha avsluttet søket.

— Vi har ikke fått ny informasjon fra ambassaden siden i 16-tiden i ettermiddag. Men de har kontinuerlig kontakt med politiet. Etter det vi forstår, søker politiet etter Rogne i andre områder enn der hvor snøskredet gikk, sier pressekontakt Kristin Melsom i Utenriksdepartementet til bt.no klokken 19.15.

Hun sier videre at det nå er natt i India, og at de mest sannsynlig ikke får ny informasjon før i morgen tidlig.

Skulle på ski

Et indisk nettsted meldte tidligere i dag at Franciska Rogne har vært savnet siden tirsdag. Beskjeden fra indisk politi er at hun ikke kom tilbake til hotellet i går, og dermed har vært savnet i minimum 24 timer.

Den norske kvinnen bodde ved Hotel Green Heights, og ble sist sett da hun forlot hotellet. En medturist pratet med den norske kvinnen bare minutter før hun forsvant.

— Hun fortalte meg at hun skulle ut og stå på snøbrett, og at vi kom til å se hverandre samme kveld. Hun hadde på seg en skidress, og hadde snøbrett under armen. Etter at hun hadde forlatt hotellet blåste det opp en snøstorm, sier den australske turisten Paul Stewart til indisk presse.

Ringte ambassaden selv

Moren til den savnede Franciska Rogne sitter hjemme i Bergen og følger saken via en kontakt i ambassaden i New Dehli - og gjennom nyheter på nettet.

— Vi krysser fingrene og håper at Franciska ikke er tatt av skred, men sitter innesperret et sted. Foreløpig vet vi ikke mer enn det som framkommer på nettet, sier Cecilie Rogne til BTV.

Moren fikk vite fra media at datteren er savnet, og synes det var en brutal måte å få beskjed på.

— Ambassaden i India ringte jeg selv, forteller moren.

Ifølge moren skulle Franciska slutte seg til et internasjonalt skimiljø i Gulmarg, der hun kjenner mange skientusiaster.

— Har dere planer om å dra nedover og følge letingen på nært hold?

— Nei, foreløpig ikke. Det er lite vi kan gjøre fra eller til.

Fanget av snøskred

Dette er andre gang Franciska Rogne forsvinner i området i løpet av to år. Hun forsvant også i fjor. Da ble hun fanget av et snøskred. Men hun og hennes to skikamerater ble funnet av redningsmannskapene.

Gulmarg ligger rundt 50 kilometer nordvest for Srinagar, den største byen i den indiske delen av Kashmir. Stedet ligger i den vestlige delen av Himalaya, på 2600 meters høyde, og er et av de mest populære skistedene i India.

SAVNET: Her er Franciska Rogne sammen med Gay Landen fra Israel (t.v.) og Ido Neigu fra Canada etter at de ble funnet av et redningsteam da de ble tatt av et snøskred i Gulmarg 1. mars 2007. Et medlem av redningsteamet helt til høyre.
AP/SCANPIX