I morgen er to huseiere og fire hytteeiere kalt inn til møte med Askøy kommune. Der vil de bli orientert om de omfattende planene til Framo Engineering. Magnus Jakobsen, som har hytte med utsikt til den gamle sildemelfabrikken på Horsøy, har fått vite litt fra Askøy kommune.

Sprenge øyen flat

— De skal jevne alle bygninger på øyen med jorden og sprenge øyen flat. Så skal de fylle ut mellom øyen og land på nordsiden.

De øvrige naboene vet at Frank Mohn er inne i bildet.

— Vi er naturligvis spente, men kan ikke stille oss i veien for utviklingen. Frank Mohn er jo en solid bedrift, sier Tormod Jakobsen, bror til Magnus.

Politikerne på Askøy har fått vite en del mer. På et lukket møte i formannskapet torsdag skal varaordfører Øystein Holmelid ha informert mer om planene. Etter det BT har fått opplyst, samsvarer opplysningene gitt på møtet med de ryktene naboene har fanget opp.

I går kveld ville varaordføreren ikke bekrefte at det er Framo Engineering som skal ut på Askøy, og heller ikke at Horsøy er lokaliseringssted.

— Jeg kan bekrefte at vi kaller inn til en pressekonferanse mandag der vi vil presentere planene for etablering av en større industriaktør på Askøy. Utover det har jeg ingenting å si.

Seriøs bedrift

Hos de øvrige naboene BT snakket med i går vakte opplysningene om Framo Engineerings planer ikke mye uro.

— Vi snakker om en seriøs bedrift og så lenge det ikke blir for mye bråk, så er dette til leve med, sier Per Kristian Hansen.

Han er fastboende, og ser frem til at de som i dag driver næringsvirksomhet på Horsøy forsvinner.

— Det har vært mye bråk fra virksomheten og på et tidspunkt var det snakk om å etablere et asfaltverk på Horsøy. Heldigvis ble det ikke noe av, sier Hansen.

Framo Engineering har lenge har vært på jakt etter en egnet plassering av store monteringshaller for oljeinstallasjoner på havbunnen. Det bekreftet økonomidirektør Thorbjørn Vågenes til BT tidligere i år.

Den gang var Hanøytangen mest aktuell, men det alternativet ble sjaltet ut tidligere i år.

Fra Framo Engineering var det i går taust. Utover å bekrefte at det ville bli kalt inn til pressekonferanse, ville Vågenes ikke si noe om bedriftens planer.

Veitrøbbel

På Horsøy har det vært drevet sildemelfabrikk i mange år. I 2002 ble denne nedlagt og 40 ansatte mistet arbeidet. Det skjedde bare et halvt år før kommunen gjorde ferdig en helt ny vei ut til øyen. Tidligere var øyen knyttet til landsiden med en hengebro som ikke tålte kjøretøy med større vekt enn fem tonn.

Veien kostet kommunen 21 millioner kroner, syv millioner mer enn budsjettert. Veien ble bygget etter ønske fra Silfas, som drev sildemelfabrikken. I en hemmeligstemplet rapport til Askøy kommune ble veibyggingen skarpt kritisert. Med Framo Engineerings forestående etablering på Horsøy kan veibyggingen vise seg å ha vært svært viktig.

Det er Horsøy Industrihavn som selger Horsøy til Framo Engineering. Horsøy Industrihavn er eid av blant andre Gunnar Strand og Hallgeir Krokås. Sistnevnte, som er bosatt på Askøy, ville i går ikke kommentere salget av industrianlegget og heller ikke fortelle hva Framo Engineering har betalt.

Valde, Vegar
Valde, Vegar