• Det blåser i dag, så det kan bli litt sjø. Vennligst ikke stå i trappeoppgangen og ta hensyn til været. Takk.

KRISTIN JANSEN

Det er tidlig onsdag ettermiddag. Fergen Ullensvang stamper seg sakte fra Halhjem mot Sandvikvåg. Ruten er en av de få fergestrekningene som ikke var innstilt i går.

Ute blåser stormen havet skummende hvitt. Inne står kaptein Knut Solberg lett henslengt og drikker kaffe. Kjøringen har han overlatt til overstyrmannen.

— Jeg har ikke noe imot litt styggevær. Disse fergene står for en støyt når alt går som det skal, sier Solberg og smiler.

- Se opp for flytende naust

Fra broen har vi full oversikt over den rasende sjøen. Vinden freser, regnet hamrer på taket og rutene dirrer faretruende.

— Siste stykket inn mot Sandvikvåg pleier å være det verste. Da kommer havet rett inn fra siden. Med denne vinden kommer det til å ruske godt, sier kapteinen.

Noen minutter senere er gyngingen blitt til stamping og rulling. Et tastatur deiser utfor bordkanten. Matros Jonn Rein redder kaffekoppene fra å bli knust mot gulvet. Jeg legger vekk blokken og tar et godt tak i benken under meg. Det murrer i magen.

— Se opp for flytende naust, sier Knut Solberg plutselig.

Han har snakket med kapteinen på nordgående båt som forteller at flere naust har drevet på sjøen. Solberg tar opp kikkerten og begynner å speide. Kapteinen ser bare grått hav.

— De er vel langt borte nå, sier han i det overstyrmannen kjører fergen trygt gjennom det trange sundet og inn mot kaien.

Fikk ikke treffe kjæresten

På vei tilbake til Halhjem har vinden løyet. Båten ruller rolig frem og tilbake. Vi kan gå rundt i salongen uten å holde oss fast. I en krok sitter Hege Fantoft Andreassen. Hun skulle ha vært hos kjæresten sin i Stavanger, men fordi hun ikke kom seg over Boknafjorden er hun på vei tilbake til Bergen.

— Vi har bare vært sammen en måned og er nyforelsket, sier Hege Fantoft Andreassen, som istedenfor kjærlighetsmøte fikk en altfor lang reise til ingen nytte.

— Det eneste jeg har fått ut av denne turen er sjøsyke og irritasjon, sier hun.

Heldigvis har kjæresteparet avtalt å treffes i Oslo neste uke. Da trenger de ikke å ta ferge.

En liten stund senere kjører vi i land på Halhjem. Bølgene skvalper fremdeles i hodet.

SJØSPRØYT: På vei sørover mot Sandvikvåg kommer de kraftigste kastene inn fra storhavet. <br/>Foto: KNUT EGIL WANG
VED RORET: Matros Jonn Rein har stø kurs mot Sandvikvåg. Kaptein Knut Solberg og overstyrmann Frode Almeland følger med.