7500 ferske studenter inntar Bergen i disse dager. I morgen begynner fadderuken, og de japanske gruppene med kamera og hatt blir nesten usynlige i bybildet. Nå overtar rekker av småforvirrede studenter med en fadder i front:

— Hvor er egentlig Den blå steinen? Café Opera? Og Verftet, som skal huse mange av Det Akademiske Kvarters arrangementer det neste året?

De næringsdrivende kan gni seg godt i hendene: Studentene legger igjen 4,2 milliarder kroner årlig.

Dansekurs og leirdueskyting

Ferskingene har en travel uke foran seg. I tillegg til å vandre rundt i sentrum og bli kjent, kan studentene delta på alt fra dansekurs til sykkelturer, båtturer, Vidden by night og leirdueskyting. Pluss festing, selvsagt. Og høytidelig velkomst i Grieghallen.

— De skal få bli godt kjent både med byen og sitt eget fakultet i løpet av denne uken, lover fadderkoordinator ved Universitetet i Bergen, Per-Arne Larsen. Han har 4500 ferske studenter og mellom 600 og 700 faddere å holde styr på.

Fadderbarn på farten

NHH-fersking Marianne Normann Tønsberg (19) fra Bærum er spent før morgendagens immatrikulering og fadderukestart.

— Det er kjempekjekt å begynne på nye steder. Jeg har også hørt mye positivt om skolen, sier den blivende siviløkonomen.

Helgen før semesteret begynner bruker hun på IKEA og på å ta imot resten av flyttelasset. Fra kollektivet er det bare fem minutter til forelesningene og arrangementene som venter.

— Det er noe som skjer hele tiden. Informasjon om dagen, og fare for en del festing på kveldstid. Jeg tipper det blir veldig gøy, og litt slitsomt, sier hun.

Allerede i morgen er det klubbdåp, med strengt hemmelig opplegg. En ny student kan bli nervøs av mindre:

— Det eneste jeg har hørt, er at det er lurt å ha på klær du ikke er så glad i.

Marianne gleder seg til de sosiale arrangementene som står i kø, men håper ikke fadderuken ødelegger for ikke-studentene.

— Det er synd hvis vi plager andre. Det synes jeg blir useriøst. Men mye skjer på skolen, og der tror jeg ikke vi forstyrrer noen, heldigvis, sier hun.

Gjenkjennelig atmosfære

Også i Nygårdsgaten 2 kryr det av travle studenter, men denne gjengen er mest spent på om de blir ferdig i tide. De jobber til klokken tre og fire om natten for å få Det Akademiske Kvarter (NG2), altså Kvarterets kafé og bar i året som kommer, klar til åpningen i morgen.

— Det gjenstår noen elektrikeroppgaver, rørlegging, teppelegging, maling og en del ting i baren, ramser Kvarteret-leder Iselin Høle opp.

I hele sommer har en rekke ildsjeler sprengjobbet for å lage et utested med samme kapasitet som Stjernesalen. Nå er innspurten i gang, med maling, kosting og fliselegging på én gang. Og åpne i tide skal de - men kanskje med litt redusert toalettkapasitet i begynnelsen.

— For oss var det viktig å opprettholde driftskompetansen, og salget, som er det Kvarteret tjener penger på. Å holde stengt helt til neste høst var litt lenge. Når vi først skulle lage noe nytt, ville vi gjøre det ordentlig. Men atmosfæren skal studentene kunne kjenne igjen, sier lederen for Kvarteret, som har planlagt å spise lunsj på en ferdig NG2 i morgen.

Finpuss på Studentsenteret

Studentene kan etter hvert også begynne å smugtitte på et sted som lenge har vært en stor byggeplass. Studentsenteret står snart klart. Om en uke overtar Universitetet bygget, og byggeleder Hans Økland viser stolt frem det foreløpige resultatet.

— Vi begynner å få ned pulsen nå. Men forrige helg var det hektisk her, sier Økland.

Svømmebasseng, dansesal, store vrimlearealer og et auditorium formet som et egg som henger oppunder taket er noe av det som venter når bygget er klart 20. august.

— Mandag er vi ferdig med vår jobb her, sier maler Arild Jakobsen fra fasade- og interiørgruppen AS og dypper rullen i et spann med hvitmaling.

Selv om ting begynner å ta form, er det en stund til bygget kan tas skikkelig i bruk.

— Det kan nok bli både september, oktober og kanskje november før alle er flyttet inn og alt er på plass, sier prosjektleder Lars Silseth hos Statsbygg.

Og mens turistene setter seg på flyet hjem, tørker malingen på Studentsenteret og Kvarteret NG2. Marianne mottar sitt første studentbevis, Per-Arne guider nok en fersking til HF-bygget og Bergen skifter karakter på en helg. Det er høst.

NYINNFLYTTET: Foreløpig er det litt bart på veggene i kollektivet, men Marianne Normann Tønsberg regner med at en tur til IKEA fikser det. Fra i morgen er hun en av 7500 nye studenter i Bergen, og bærumsjenten gleder seg stort.
Dolmen, Siv
SISTE INNSPURT: Malerne Jarle Olsvik (t.v.) og Arild Jakobsen er snart ferdig med sin del av jobben på det nye studentsenteret. Om en uke overtar Universitetet bygget, men det er fremdeles en stund til studentene kan fylle de fine lokalene.
Silje Katrine Robinson
FADDERSJEFEN: Per-Arne Larsen er koordinator for 6-700 faddere ved Universitetet i Bergen. Han lover en spennende uke for de nye studentene som kommer hit i høst.
Silje Katrine Robinson
SNART FULLT I ALLE GLASS: Iselin Høle har en del igjen før hun kan ønske alle studentene velkommen til den nye Kvarteret-baren i Nygårdsgaten 2. Kvarteret-lederen og de andre frivillige jobber til langt på natt for at ølet skal strømme allerede fra mandag av.
Dolmen, Siv