• Hvordan bør «nye» Torget se ut? Spørsmålet ble stilt på Bysidene i mai i fjor. Torghandlerne frøs seg fordervet vinterstid og partyteltet hadde rystet bergenserne lang ned i undikken.

Torget i Bergen AS skjønte alvoret, en idékonkurranse ble utlyst og Frescohallen fylt med forslag nok til tusen torg.

Torg med tidevannstrapp, promenader, basar, torgsmau, scene, servering inne og ute, klimaskjermer og tak i alle høyder, fasonger og materialer. Til og med en flytende torghall ble lansert. Og torg i en glassboble.

Torghandlerne og alle bergenske breiflabber kunne bare glemme sydvest, valleslette og nordavind.

Noen ville visstnok ha utendørs svømmebasseng ved fiskekummene også.

Men nå skal tegningene bli torg. En arbeidsgruppe har overtatt. Torgets folk og kommunens folk. Nå er det hverdag. Nå er det reguleringsplaner og kommunale budsjetter det gløttes til.

Og permanente drifts— og serviceanlegg som skal prioriteres. Som lagerplasser, kjølerom, toaletter og bossortering.

Turistsnopet kommer i neste runde.

Forskjønnelse

— Men det er absolutt fremtidens torg som tar form, og det skal uansett bli en forskjønnelse for byen, til glede for kommende generasjoner torghandlere og torgkunder.

Sier daglig leder for Torget i Bergen AS, Lise Wergeland Strømmen, som har torgpapirer rundt seg hvor hun enn snur seg på kontoret på Zachariasbryggen.

For bygging av et nytt torg er mye mer enn å lage en vindskjerm for fiskehandlerne vinterstid, begynner vi å forstå.

Det er snakk om fryserom og lagerplass - om vaskehall, toaletter, stellerom, verksted og boss, varelevering og arealbehov.

Og mye som må stå klart før andre ting kan rives.

— Akkurat nå handler det mest om at vi må synliggjøre alle typer behov på Torget, sier Wergeland Strømmen.

For eksempel behovet for ny paviljong for blomsterhandlerne og det nye servicebygget som skal erstatte den midlertidige rubbhallen som i disse dager reises mot Strandkaien.

I et kommunalt mandat til arbeidsgruppen som nå snekrer Torget, heter det at gruppen skal «avklare grunnlaget for en rask gjennomføring av permanente anlegg på Torget, på bakgrunn av den nylig avholdte idékonkurransen og innenfor rammen av det pågående arbeid med reguleringsplan...»

Høres bra ut, synes vi.

Og samarbeidet mellom torg og kommune går på skinner, sies det.

På høring

— Fra vår side har det vært viktig å legge alle våre ønsker på bordet før reguleringsplanen for Vågen, kaiene og Bryggen skal ut på høring nå på forsommeren, sier Lise Wergeland Strømmen.

De første elementene i «nye» Torget, blir servicebygget ved Wallendahlshopen og blomsterhandlernes paviljong..

Konkret ønsker man seg en rund paviljong for blomster, på 200 kvadratmeter.

— Og når det gjelder det underjordiske arealet, ønsker vi å benytte det til bossortering og lager for frukt og grønt, mens fasiliteter som toaletter og stellerom kommer i det nye servicebygget som skal påbegynnes neste år, sier Wergeland Strømmen.

Servicebygget har ennå ikke tatt form på papiret.

— Det skal ikke bli dominerende, men til forskjønnelse, lover Wergeland Strømmen.

Hun er også begeistret for vinnerforslagets tidevannstrappe mot vannfronten.

Og brenner for at fremtidens torg skal romme flere fleksible spisemuligheter.

— Stoppesteder der publikum kan kjøpe en stående eller gående frokost eller lunsj - på en studietur til London nylig fikk vi klar melding om at serveringstilbudet burde få stor oppmerksomhet, forteller hun.

Fisk à la Fisketorget?

SNART FERDIG: Rubbhallen som i en periode skal overta for Skur 10 som lagerplass for torghandlere, er snart klar ved Wallendahlshopen.<p/>FOTO: HELGE SUNDE