LINDA HILLAND

— Dette en faktisk noe av det beste jeg vet, sier TV2-værdamen mens hun deler opp moreller i små skiver.

Hun fisker frem et cocktailglass og heller Martini Asti over morellbitene. Det bruser fint. Eli Kari klapper i hendene og fryder seg.

— Se, hvor lekkert. Den perfekte sommerdrink. Så enkelt kan det gjøres, sier 34-åringen fra Leikanger.

Mer enn høytrykk

Selv om «høytrykk» og «stiv kuling» er blitt mer sentrale uttrykk enn «on the rocks» og «bloody Mary», kan Eli Kari fremdeles sine kunster bak bardisken.

— Å mikse drinker er noe av det kjekkeste jeg vet. Jeg liker utfordringen når folk ber meg om å lage en god drink, sier Eli Kari som begynte sin læretid bak disken for 15 år siden.

— Jeg begynte i oppvasken på Leikanger Fjordhotell da jeg var 12 år. Veien fra oppvasken til bardisken var kort, ler sognejenten som har jobbet ti år som bartender på Banco Rotto etter at hun flyttet til Bergen. I år som i fjor har hun planer om å være med i NM i cocktailmiksing. I fjor endte hun på en respektabel 29. plass. I år har hun håp om å klatre høyere. Men oppskriften til drinken vil hun ikke ut med.

— Det eneste jeg kan avsløre er at den inneholder noe så uvanlig som gulrot og smaker selvfølgelig fantastisk godt, sier hun.

Ikke rist for lenge

Den morsomste drinken Eli Kari lager er Long Island icetea.

— Det er på grunn av drinkens mange ingredienser. Det ser så vanvittig proft ut, sier hun og ler.

Fra kompliserte til enkle sommerdrinker.

— Her er en alkoholfri drikk barna garantert vil like. Et sunt alternativ til søt brus, forklarer sogningen.

Et spiseskje med fruktsirup, helst passion, som du blander med et glass eplejuice. Del opp noen jordbær og blåbær pluss isbiter. Bland alt sammen i shakeren og rist hardt i tre sekunder.

— Det er forresten bare tull å riste drinken i lengre tid, slik som fancy gigoloer i Spania gjør. Tre sekunder med shakeren er nok, formaner Eli Kari.

Snaps i fryseren

En annen ting du må passe på når du mikser drinker:

— Unngå kullsyre i shakeren. Da kan den lett eksplodere. Hell brusen i drinken til slutt etter du har blandet de andre ingrediensene i shakeren, sier hun.

Eli Kari drar frem brennevinsflasken.

— Nå skal vi lage snaps. Hjemmelaget snaps som blir til i løpet av en natt i fryseren. Du trenger en flaske nøytralt brennevin. Et brennevin som ikke er tilsatt smak. Skrell deretter en sitron, appelsin eller lime. Alt etter hvilken smak du ønsker på snapsen. Dytt skallet nedi flasken og sett den i fryseren over natten.

— Nydelig til sene kvelder på terrassen, mener Eli Kari før hun ivrer videre til neste sommerlige drikk.

Sommerpunsj

En stor bolle

En flaske Absolut Mandarin

11/2 liter sitronbrus

1 liter med tropisk nektar

Skiver med appelsin, sitron og lime

Isbiter