KRISTINE HOLMELID

— Jeg gleder meg til å begynne å studere, men gruer meg til snøen, sier U Thowai Maung Marma, med ulljakken klar på armen i tilfelle sommerdagen i Bergen blir for kald.

Den buddhistiske munken fra Bangladesh skal studere sosialantropologi i Bergen. I to år fremover har han sagt farvel til klosterlivet i Dhaka. Nå bor han på hybel på Fantoft og skal ha forelesninger på Høyden.

Internasjonalt

Marma, som har bodd i kloster i 20 år og nå er utdannet prest, er bare en av nærmere 500 utenlandske studenter som nå kommer til Universitetet i Bergen.

Bergen er mer populær som studentby enn noensinne. Universitetet i Bergen har ti prosent flere nye studenter enn i fjor, og er det mest internasjonale av de norske universitetene med studenter fra 46 nasjoner. Det er hit de helst vil, de utenlandske studentene som ønsker seg til Norge. Av 17.000 studenter er 1300 utenlandske.

— En venn studerte her og anbefalte Bergen. Derfor kom jeg, sier munken, som skal tilbake til Bangladesh om to år. Der skal han vie resten av livet sitt til å jobbe i en frivillig hjelpeorganisasjon.

Munken har vært på tur til India og Nepal før, men visste fint lite om Europa og Bergen. Han er fryktelig spent og gleder seg til studiene begynner neste uke.

Gruer og gleder seg

Spenning og forventning preger også de norske studentene. Du begynner så smått å se dem rundt i byen: Med ryggsekk på Høyden, i sentrum for å sjekke utelivet, og i kø på IKEA for å handle møbler til hybelen.

— Jeg får masse mailer fra studenter som gruer og gleder seg, og er veldig klar for å komme i gang, sier faddergeneral Marianne Huse.

Som sosial sjef skal hun sørge for at de nye studentene finner seg til rette. Konserter og pubrunder, rebusløp og idrettsarrangementer skal sveise nye og gamle, norske og utenlandske studenter sammen.

Jus og tenner er pop

I dag blir studentene ønsket velkommen av utdanningsminister Kristin Clemet i Grieghallen, uken etter begynner studiene for fullt.

I år er alle fakulteter fulltegnet, det finnes ikke en ledig studieplass, sier informasjonskonsulent Christen Soleim ved Universitetet i Bergen. Det betyr 3-400 flere nye studenter enn i fjor. Informasjonskonsulenten ser klare trender når det gjelder studievalg.

— Psykologi har hatt en radikal økning i antall søkere. Jus, mediefag og tenner, både tannlege- og tannpleiestudiet, er også veldig populært, sier Soleim.