Mandag kveld var det mistillitsforslaget i forbindelse med den såkalte TTT-saken som ble behandlet i bystyret. Saken måtte utsettes i seks timer fordi byrådslederen var bortreist, og først ankom bystyresalen klokken 17.30.

Teleanbudet til 120 millioner kroner kom ut av kontroll endte med granskning og politianmeldelse av to kommuneansatte. I granskningsrapporten kom det frem påstander om at byrådet hadde instruert de ansvarlige for anbudsprosessen til å unngå enkelte leverandører.

De fire rød-grønne partiene mente saken var så alvorlig at de ikke lenger har tillit til byrådslederen og hennes kollegium.

— Byrådslederen må ta ansvar for at konkurransen måtte avlyses, noe som har gitt Bergen kommune ekstrakostnader på 20–25 millioner kroner. Hun må ta ansvar for at byråder blandet seg inn i prosessen på en utilbørlig måte. Og hun må ta ansvar for en rekke uregelmessigheter i byrådsavdelingen, oppsummerte Mathias Furevik (Rødt) bakgrunnen for mistillitsforslaget, som partiet stilte sammen med SV og Sp.

Tok ikke til motmæle

Arbeiderpartiet hadde bestemt seg for å støtte forslaget. Gruppeleder Terje Ohnstad begrunnet det slik:

— Dette er åpenbart en svært alvorlig sak. Det parlamentariske systemet er slik at vi kun kan forholde oss til byrådet. Det må ta ansvar for sin manglende styring av prosjektgruppen, og sammenblandingen med hensyn til BKK.

Ohnstad mener det er bevist at byrådet prøvde å få den mulige leverandøren Atea til å kutte ut BKK som underleverandør.

— Totalt har dette svekket tilliten til kommunen i anbudskonkurranser, og det har kostet oss mange millioner kroner, konkluderte han.

Byrådsleder Monica Mæland tok ikke til motmæle, men lot sine partifeller forsvare byrådet.

— Mistillit handler om å lyge og skjule sannhet. Ingenting av dette har skjedd i denne saken. Snarere det motsatte. Det ble straks satt i gang en granskning for å få alle sider frem. Det burde vi berømme Monica Mæland for. Det politiske sporet i forhold til BKK er helt uforståelig og helt på siden, hevdet Onarheim.

Mistillitsforslaget falt med 25 stemmer (Ap, SV, Rødt, Sp) mot 52.

Ny mistillit

Men Mæland er ikke ferdig med å få kjeft i bystyret. SV varslet nemlig ny mistillit mot byrådet - denne gang på bakgrunn av måten luftforurensningen er blitt behandlet.

— Byrådet reagerte altfor sent og velger å skylde på regjeringen når det ikke klarte å få satt i verk tiltak som vi vet virker, mente gruppeleder Oddny Miljeteig (SV).

Mistillitsforslaget skal behandles senere av bystyret, men ble møtt med sterke reaksjoner i går også.

— Denne kritikken mot byrådet er uberettiget og urettferdig, sa Trygve Birkeland (KrF).

— Ingen kan på fullt alvor hevde at de ville ha behandlet denne saken bedre. Maken til manglende konstruktiv holdning har jeg ikke sett i mitt liv. Dette er en sak der alle har samme mål, tordnet Dag Skansen (H).