— For alle del, dette var ingen proff Kagge-ekspedisjon, vi var bare gutta på tur, hintet Trond Tystad (39), da han i går presenterte reisebeskrivelsen «Drømmen om Andes», en tur fra Stoltzekleiven til nesten 7.000 meter over havet i Sør-Amerika, med nachspiel i Rio de Janeiro og Buenos Aires.

Sammen med turkompisene Bjørn Liland (38), Tom Greni (43), Arve Greni (40) og Francesco Dàgostino gjorde eks- finansbyråden i januar i år alvor av en drøm litt større enn guttedagenes ekspedisjoner til Løvstakkens topp.

— Vi moste alle drømmene våre inn i denne turen, forklarer Tystad. I boken forteller han om et helt år med møter om reiseruter, tørrtrening på Kvamskogen og i Byfjellene, utstyrslister med tisseflasker og solstopp, slitet for å komme i matchvekt - og om turen fra pampas til base camp og videre mot toppen, med høydesyke og hodeverk.

En utfordring

For den turvante gjengen fra Bergen var Aconcagua, «Inkaenes hvite vaktpost», en utfordring de ikke kunne motstå.

— Håpet er at boken om turen er blitt litt mer enn et familiealbum, sier Tystad. Første kapittel innleder han slik:

«Jeg ser solen gå opp over Amerika fra 6.000 meters høyde i Andes. Det er drømmene, ikke fornuften som har fra k tet meg hit fra regntunge Bergen...» I ti døgn fightet gjengen fra Bergen med uvær, hyperventilering og forfrysninger. Oppsummeringen i boken fra Edvard'en forlag er blitt spennende lesning. At det også var mange vakre øyeblikk, viser Bjørn Lilands bilder.

Maradona og Copacabana

Men Trond Tystads bok er blitt mye mer enn en base camp-reportasje. For etter fjellturen tar gjengen fra Bergen sårbent og solbrent fatt på Sør-Amerika. Her berettes om vinbyen Mendoza og om jakten på Maradonas røtter, om tango-tradisjoner og Maiplassen i Buenos Aires - om klatring opp Sukkertoppen og sandlek på Copacabana i Rio de Janeiro.

Gå kor gøy de må ha hatt det!

UVÆR I ANDES: Kamp mot elementene i Andes. Trond Tystad (bildet) og kameratene fra Bergen blir overrasket av uvær ved base camp<p/> FOTO: BJØRN LILAND, fra boken» Drømmen om Andes»