Om ikke noe uventet skjer, kommer han ut mandag. Da har David Blaine fastet 44 dager, fire dager mer enn Jesus. Men, mens Jesus gikk ut i ørkenen for å forsake verden alene, har David Blaine dinglet i full offentlighet i en boks av pleksiglass over Themsen ved Tower Bridge i London. Han har hatt kamera på seg hele tiden. Sky og Channel 4 filmer ustanselig. Harmony Korvine, regissøren bak den kontroversielle filmen Kids fra 1995, lager en dokumentar. Og greier Blaine å sitte der til slutt får han millioner av dollar, heder og berømmelse.

MEN HAN hadde ikke regnet med britene, mobben, spøkefuglene. Etter bare noen få dager i boksen, måtte den tyske modellkjæresten frem med vaskefillene for å vaske kjærestens boks ren for egg og annen uhumskhet. Ikke det at det har manglet fans, men de britiske avisene har vært fulle av syrlig ironi. Historiene har gått om de mange damene Blaine skal ha harvet over før han satte seg i boksen. Golfballene haglet. Laserpenner ble brukt for å blende ham. Et fjernstyrt helikopter sirklet under buret med en duftende hamburger. En pommes frittes-bil har sirkulert rundt i området nattetid med frityrosen hengende etter seg. Om nettene holder trommeslagere ham våken.

Og bedre ble ikke stemningen da Blaine ble tatt i å dikte opp en litt for trist barndom for å få sympati.

— Go home to America, ropte en 38-åring en natt mens han forsøkte å kutte vannforsyningen til boksen. Det eneste som skal holde Blaine i live, om han ikke jukser. Og det er mange sikre på at han gjør. Konspirasjonsteoriene bølger frem og tilbake mellom avisredaksjoner og nettsteder: Han har mineraler i vannet. Han har dekket innsiden av boksen med glukose. Det er egentlig ikke Blaine, men en skuespiller. Og hvor er det blitt av Robert De Niro i det siste?

Så, mandag denne uken nøyaktig kl 07.44 om ettermiddagen samlet en ny mobb seg under boksen. På signal satte 60 personer i gang mobiltelefonene sine med ringetonen til «What goes up, must come down». Så begynte de å synge, mens de bukket. og holdt opp sjokolade og andre fete godsaker.

HAN HADDE ikke ventet det, David Blaine. Det såret, har han sagt, at britene tok mot ham på denne måten. Markedsførerne hans i New York sa til pressen bare få dager inn i fasten, at «Dette overrumplet oss fullstendig. David er en kjempestjerne, en merkevare. Hele denne kampanjen baserte seg på det. Så krysser vi Atlanteren og alt hardt arbeid er bortkastet. Det får oss til å føle oss dumme.» Så la de til: «Du kan ikke akkurat servere bilder av blødende tilskuere som blir ført bort av politiet. Hva gjør det med Davids image?»

Var det «typisk dårlig amerikansk smak», som provoserte, som enkelte har hevdet? Eller er det den britiske journalisten Graham Culliford som har mest rett:

— Britene har humor. Om Moder Teresa satt der oppe, ville hun også blitt pælmet egg på, sa han til en amerikansk tv-stasjon.

Eller sier amerikanerens møte med britene noe om europeisk og amerikansk mentalitet?

— Jeg tror det, sier Bjørn Gabrielsen, som selv har skrevet reisebok fra prærien. Han mener det er typisk amerikansk å belønne forsøk. Å prøve hardt, blir alltid rost. Å skrive en lang stil får man alltid pluss for Slik er det ikke i Europa.

— Det er to relativt nye uttrykk på amerikansk som sier noe om dette: «You go girl!» og «You're the man!», sier Gabrielsen, som innrømmer at han har litt sansen.

— Hva tror du britene har reagert på?

— Det at det ikke er humor i prosjektet til Blaine. For noen år siden fikk forfatteren Tony Hawks for seg at irer er så hyggelige folk. Han hadde nemlig sett en ire haike med en fryseboks. Hawks bestemte seg for å haike Irland rundt med en fryser selv. Irene elsket det. Den slags element av bisarr holdning blir godt tatt imot i Storbritannia. Ellers er det verdt å merke seg at tryllekunstnere og magikere, som David Copperfield aldri har slått skikkelig an i Europa.

DAG HERBJØRNSRUD er skeptisk til slike forklaringer. Sammen med Stian Bromark har han skrevet boken «Frykten for Amerika». Boken, snart ute, tar nettopp for seg forestillingen om hva som er «typisk amerikansk».

— Når Yoko Ono kler seg naken i kunsten, sier man ikke at det er «typisk japansk». Hadde en tysker satt seg i en boks over Themsen ville ingen ha kommet på at det var «typisk tysk». Blaine i boksen har engasjert britene noe enormt. Det viser hvor lett vi lar oss provosere. Ærlig talt er han bare en tryllekunstner som har et show. Fordi Blaine er amerikaner blir han møtt med ekstra aversjoner fra britene. Hver dag foreleser tusenvis av intellektuelle amerikanere ved britiske universiteter. Ingen kommer på tanken at det er «typisk amerikansk», sier han. Som hevder at Blaine sitt prosjekt uansett overgår Kristopher Schau sitt forfallsprosjekt, både intellektuelt og estetisk: «Og ble ikke Schau en folkehelt?» spør han.

Uansett: Da Jesus begynte å bli skikkelig sulten i ørkenen tok djevelen ham med til en høyde og viste ham all verdens riker og herlighet: «Alt dette vil jeg gi deg, dersom du faller ned og tilber meg», sa fristeren.

Hva som frister Blaine mest akkurat nå, får vi kanskje svar på neste uke.

LIDENDE: David Blaine prøver hvordan Victoria Beckham og kongelige har det. Hele tiden på utstilling. På de siste bildene av Blaine, likner han mistenkelig på Ari Behn.<p/> FOTO: REUTERS