— Jeg burde nok formulert meg enda mer forsiktig, medgir Høyres påtroppende byrådsleder etter at stormen har lagt seg.

Hun vil ikke gå med på at åtte måneders fødselspermisjon har satt henne ut av trening i den diplomatiske balansekunsten det er å lede et samarbeidsbyråd. I hvert fall fikk Mæland en tidlig og tøff start på arbeidslivet igjen.

— Jeg skjønte ingenting da sms'ene haglet inn til frokosten.

- Dårlig folkeskikk

Leder i Bergen Venstre, Grete Kvilvang, var en av dem som hisset seg opp over at Monica Mæland åpnet for å danne byråd sammen med Frp, dersom Høyre og Frp får flertall etter valget i september.

— Høyre må bestemme seg. Hvis de foretrekker et annet parti, så får de jaggu si fra om det i god tid før valget. Noe annet er dårlig folkeskikk, sa Kvilvang.

I går ettermiddag møttes Mæland og Kvilvang til debatt i NRK Hordaland. Etter at byrådslederen hadde forsikret at hun ikke hadde planer om å dumpe sine samarbeidspartnere, roet gemyttene seg. Kvilvang er beroliget, men ikke helt sikker.

— Jeg synes fortsatt at Høyre bør velge side og gir klar beskjed til velgerne hvilket alternativ de prioriterer, sier hun.

Også Venstres gruppeleder Anders Skoglund reagerte:

— De kan ikke være en del av en konstellasjon og så flørte med andre på si, sier han.

Han mener uttalelsene kan være uheldig for samarbeidet i byrådet.

Ingen flørt

Mæland avviser at hun flørter med Frp eller åpner noen nye dører.

— Jeg sa at vi kan samarbeide med alle på ikke-sosialistisk side. Det har vært Høyres policy i hele perioden. Så får vi se hvilke muligheter velgerne gir oss, sier hun.

Venstre-lederen har oppfattet Høyre annerledes.

— Det er første gang jeg har registrert at de har snakket om et byrådssamarbeid med Frp. Jeg håper det ikke blir flere slike utspill, sier Kvilvang.

Venstre vil bli store

Verken Kvilvang eller Skoglund vil kommentere Arbeiderpartiets invitasjon til dem. I går ba Bergen Aps byrådslederkandidat Terje Ohnstad sentrumspartiene om å vurdere å skifte side.

— Vi hopper ikke over gjerdet sånn. Det er fullstendig hypotetisk, sier Skoglund.

Han er fornøyd med at BTs måling i går ga Venstre over fem prosent og tre mandater. Men målsettingen er langt høyere:

— Vi vil bli et stort sentrumsparti, og satser på å få syv-åtte mandater, sier han.

I så fall må Venstre doble oppslutningen frem mot valget.

Håvard Bjelland (arkiv)