• Området rundt Store Lungegårdsvann kan bli en ny portal for Bergen i stedet for byens store bakgård.

Det sa byråd for byutvikling Lisbeth Iversen (KrF) da hun i ettermiddag ønsket velkommen til utstillingen av 15 bidrag til idekonkurransen om Store Lungegårdsvann.

I fem dager skal utstillingen stå åpen for bergenserne. Deretter tar juryen, under ledelse av byråden, fatt. En vinner blir kåret rundt nyttår.

Idekonkurransen er starten på en ny kommunedelplan for Store Lungegårdsvann. Både her, langs Damsgårdsundet og i Sandviken presser utbyggerne på og vil gjerne reise nye sjøvendte boliger.

Dette opptar Lisbeth Iversen:

— Bergen har store muligheter for nye bymessige områder langs hele sjøfronten, sier hun og peker på utfordringen som ligger i å kombinere byens historiske rolle som sjøfartsby med lang kystlinje og visjoner for fremtidig utbygging.

Badeparadis og kanaler

I går var det tid for visjonene. 15 i alt, skapt av nordiske arkitektgrupper. Hvem som står bak er hemmelig inntil juryen har sagt sitt.

De 15 konkurrentene har fått tre utfordringer å løse, påpekte Lisbeth Iversen:

For det første å videreføre Bergen sentrum fra Lille Lungegårdsvann til det byråden kaller «det nye sydvågen».

For det andre å omdisponere NSBs terminalområde. Tanken om å flytte godsterminalen til Dokken eller Arna er lansert, men ikke vedtatt.

Og for det tredje å lage en plan for Møllendalsområdet med ny kunsthøyskole og boliger.

Svarene på de tre utfordringene er mangslungne. Alt fra å lage Lungegårdsvannet til et sykkel- og badeparadis til å fylle igjen hele vannet og anlegge en lang buktende kanal gjennom hele området.

Her er høyhus og sykkelbaner, boligområder på øyer i vannet og et svært messeområde.

Barneby i dødvannet

Ett element er ikke nevnt verken av kommunen eller konkurrentene: Barnebyen til Tore «på sporet» Strømøy og tidligere Ap-byråd Ruth Grung.

Grung ville plassere barnebyen på Grønneviksøren - midt i det som er omfattet av idekonkurransen.

Betyr dette at tanken om en underholdnings- og lærepark for barn er forlatt? Spørsmålet går til Strømøys samarbeidspartner Karen Bit Vejle?

— Jeg håper fortsatt at Bergen skal få en barneby. Men etter de første innledende møtene har vi ikke hørt noe mer fra Bergen. Jeg har lagt til grunn at valgkampen kom i veien, at det er derfor saken ikke er videre utviklet, sier Bit Vejle.

Utstillingen av bidragene - uten barneby - blir stående frem til og med søndag 16. november i Mjellem & Karlsens tidligere kontorbygg i Thormøhlensgate 49 fra 15-20 hverdager og 12-16 lørdag og søndag.