Overraskelsen var ikke stor da Monica Mæland leste opp navnet på ordføreren under pressekonferansen i går ettermiddag. Siden før valget har svært mange regnet med at det måtte bli Bakke, dersom Frp gikk i byråd med Høyre. Kjøttvekten avgjorde.

Tenkte på fotografene

Og man ble ikke mindre sikre på resultatet da ordfører Herman Friele stokket om på bordplasseringen slik at han og Bakke ble sittende ved siden av hverandre.

— Vi må tenke på fotografene, hvisket Friele til Liv Røssland, som måtte flytte på seg.

Og bakermester Bakke, som leder Baker Brun, smilte med både sukker og kanel i svingene, mens han tok imot gratulasjonsklem fra ordførerkandidat Trude Drevland. Hun smilte og, både varmt og hjertelig og aldri så lite tappert, og så ut som om hun helt greit aksepterte å bli varaordfører.

— Om det skulle tilstøte ordføreren noe, er det Høyre som overtar ordførerrollen, sa Monica Mæland.

Latteren som fulgte denne uttalelsen fikk Drevland til å bryte ut.

— Jeg har ingen planer i så måte.

400 år gammelt fag

Bakke forsikrer at han ikke blir en Frp-ordfører, men en ordfører for hele befolkningen. Og han skal ikke ta opp konkurransen med Friele om å skape overskrifter.

— Jeg har ikke tenkt å forsøke og konkurrere med Friele. Vi har jo også et litt forskjellig utgangspunkt. Friele hadde et navn som var kjent i hele landet. Jeg håper å finne min egen stil, men håper at jeg like godt som han klarer å markedsføre Bergen.

Bakke er bakermester og bedriftsleder. Noe Bakke tror er nyttig i hans rolle.

— Du må ikke glemme at bakerfaget er gammelt i Bergen. Bakermesterlauget er 400 år gammelt, det nest eldste i Bergen.

Unngå tabber

— Friele har tidvis slitt med politikken, hvordan skal du unngå å gjøre Frieles tabber?

— Jeg er en erfaren kommunepolitiker. Her har jeg en fordel fremfor Friele. Og selv om politikken utøves av byrådet, så er det bystyret som fatter vedtakene. Forholdet mellom bystyre og byråd har ennå ikke godt seg helt til. Her er rom for forbedringer og da vil min erfaring som opposisjonspolitiker ha betydning.

— Hvilke forbedringer tenker du på?

— Vi må jobbe mer med prosessene frem mot politiske vedtak. Her er det mye å gå på.

— Blir ikke bystyrets politiske rolle av mindre betydning når byrådet utgår fra et flertall av bystyret?

— Selv om flertallet vil være gitt i mange saker, har bystyret fortsatt en viktig rolle å spille. Det gjelder særlig i forhold til tilsyn og kontroll med byrådet. Der er det rom for store forbedringer.

Kontakt med folket

Herman Friele utøvde ombudsrollen blant annet ved å møte byens innbyggere hver fredag foran de månedlige bystyremøtene.

— Jeg har ikke tenkt så mye på hvordan jeg skal bruke tiden min til å utøve ombudsrollen. Men som fritidspolitiker har jeg hatt stor glede av å kunne tre inn i og gå ut av et politisk miljø. Utenfor politikken hos vanlige folk har jeg fått veldig mange viktig innspill.

— Jeg har et behov for å være ute blant folk og få impulser ikke bare under representasjon. Det kommer jeg til å avsette tid til.

ROLLEBYTTE: Ordfører Herman Friele går av som ordfører 29. oktober. Så sant ikke noe uforutsett skjer, tar Gunnar Bakke (Frp) over.
Eilertsen, Martin