Sett utenfra tror du at det anonyme huset på Minde inneholder triste kontorlokaler.

Innenfor dørene blir du nesten slått i bakken av en intens røkelseslukt. Det er satt frem mat til gudene, lys er tent. Festkledde kvinner og menn ber, mens små jenter i vakre sarier løper rundt.

Samtidig forbereder 15 prester pooja, eller gudstjeneste. De skal innvie hinduene i Hordaland sitt første tempel.

Bygd på dugnad

— Vi har ryddet, malt og ordnet dette huset i omtrent tre år. Vi er svært stolte av resultatet, sier Sri Balasundaram, sekretær i Bergen Hinduforening.

Foreningen ble startet i 1990 og har til nå holdt til i et lite forsamlingshus i Fyllingsdalen. I 2001 kjøpte de den gamle Fanahallen på Minde, som i mange år inneholdt kinosal. I løpet av flere hundre dugnadstimer er kinolokalet forvandlet til et tempel som skal være samlingssted for de ca. 750 hinduene i Hordaland, som kommer fra India, Sri Lanka og Bangladesh.

15 prester

15 prester, blant annet fra Canada og England, er kommet for å innvie tempelet. Feiringen varer i ti dager. I går startet festen klokken halv fem om morgenen og ble avsluttet klokken åtte om kvelden.

Til ære for Bergen har tempelet fått navnet Syvfjellsganesh-tempel. Hver dag mellom klokken 19 og 20 skal det være pooja, eller gudstjeneste her.

— Vi håper tempelet vårt blir tatt vel imot. Vi ønsker blant annet å holde åpent for skoleelever som vil lære om andre religioner, sier Balasundaram.

INNVIER TEMPELET: I ti dager har hinduene feiret i det nye tempelet sitt på Minde. Før holdt de til i et lite forsamlingshus i Fyllingsdalen. RUNE SÆVIG (foto)