«Eine kleine Nachtmusik» av Mozart flyter ut over Torgallmenningen og folk stopper og lytter. Uvanlig kvalitet til gatemusikanter å være, tenker de kanskje. Og det kan de ha rett i. For samtlige i The Baltic Brass Quintet spiller i symfoniorkestre i St. Petersburg, blir vi fortalt.

Tredje visitt

— I St. Petersburg er det atten symfoniorkestre, forteller Viacheslav Minnikov. Muntert, kledd i lys hatt, og med et rundt og vennlig ansikt.

— Vi er tre forskjellige grupper fra St. Petersburg som reiser rundt og spiller. Vi har vært her i Bergen tre år på rad nå, og her liker vi oss godt. Dessuten er jentene i Bergen så vakre, synes musikantene.

De bor hos venner mens de er her, og kjører rundt i sin egen buss, turnébussen. Ikke noe problem å passere Langfjellene med den.

— Nå skal vi spille Georg Friedrich Händels «Halleluja», annonserer Viacheslav, og alle fem løfter instrumentene opp i småregnet fra bergenshimmelen.

En slant i skrytekassen

— Sind Sie aus Deutschland? spør Viacheslav. En dame med sommerlig stråhatt er kommet frem for å ta gruppen i øyesyn. Nei, tysk er hun ikke, men hun har akkurat vært i Leipzig, snapper vi opp. Samtidig passerer en turist og slenger en slant i skrytekassen med cd-er og plakat. Han har hengt rundt en stund og lyttet. «I like Mr. Händel,», sier han før han runder Sjømannsmonumentet.

Vi blir litt til.

<b>IKKE MARSJER</b>, men søt musikk fra Baltic Brass Quintet fra St. Petersburg. De vender stadig tilbake til Bergen, og får raskt publikummere på Torgallmenningen. <p/>TRUDE HAUG (tekst og foto)