Planen er å intervjue alle gruppene, og få med begivenheter fra denne spesielle perioden i norsk musikkhistorie.

Nye Scala

– Striledansene kommer til å få et eget kapittel, sier Soltvedt, og forteller at Bergen Beat nå er på hjul igjen.

– Bandene er begynt å spille til dans igjen, sier han.

– De opptrer i det som kalles Nye Scala på Ulriken skole.

Den opprinnelige ungdomsrestauranten Scala lå i Hagerupsveien på Landås, og ble fort et in-sted blant 60-tallsungdommene. Restauranten hadde bare plass til noen hundre mennesker, men det var her alle de store kom for å spille – fra Osloband som The Vanguards og The Beatniks til lokale størrelser.

– Ingen tror det når de ser bilder fra Scala, sier Soltvedt.

– Bergen ble den gang kalt for Norges Liverpool. Folk i dag vet ikke hvor stort det var, med musikere og band som var fullt på høyde med de samtidige britiske artistene.

Ta kontakt!

Den planlagte boken føres i pennen av Berit Faaberg, som er gift med Sverre Faaberg. Jan Helge Soltvedt har ansvaret for billedmaterialet, og gjennomfører intervjuer med gruppene.

Han anmoder derfor alle som sitter på bilder eller historier fra denne tiden om å ta kontakt — enten direkte eller gjennom kulturkontoret.

– Ring meg eller send en mail, oppfordrer han.

Alle mottatte bilder vil bli scannet og restaurert av Soltvedt, som også er innehaver av billedrestaureringsfirmaet Soltvedt Scanner Studio.

– Vi håper på velvilje, sier han, og lover at alle bilder vil bli returnert sammen med en CD med digitalt forbedrede billedfiler.

Permanent utstilling

Arbeidet med boken kommer til å ta hele neste år og deler av 2010. Før det vil det være mulig å få gjenoppleve denne epoken gjennom to større konserter. 14. februar vil flere av de originale bandene spille på Ulriken skole, i regi av Bergen Beat Club og Årstad og Bergenhus kulturkontor. Deretter vil det bli arrangert en større konsert i Espelandshallen i Arna.

– Dette blir i forbindelse med kulturdagene i Arna til våren, sier Soltvedt, og forteller at han også har planer om å få til en permanent utstilling på rockemuseet Rockheim i Trondheim. Han har allerede hatt møter med museet, og har mottatt et anbefalingsbrev fra dem til søknad om kommunale og statlige midler.

– Dersom noen ønsker å støtte prosjektet økonomisk, er vi takknemlige for alle bidrag, avslutter Soltvedt.

Mer informasjon: www.solscan.no , www.bergenbeat.no , www.bergenbeatclub.no , Arna og Åsane kulturkontor og Årstad og Bergenhus kulturkontor .

OPPRØRSBEAT: – Det var hysteriske tilstander når Rhythmic Six spilte, sier Jan Helge Soltvedt. – Bergen Beatbandene var kanskje ikke mors beste barn, men det var likevel en uskyldig tid. Foto: Magne Fonn Hafskor
LOKAL ELVIS: – Det sies at Sverre Faaberg er grunnen til at Elvis aldri kom til Bergen, sier Jan Helge Soltvedt. Sammen med bandet The Young Ones sang han «Come Closer», som var den første Bergen Beat-melodien som ble spilt inn.
PROSTATAKAMERATENE: Arne «Pluggen» Brakstad (i midten) spilte sologitar i The Stringers sammen med Helge Nilsen og Rune Larsen. Her fra en konsert på legendariske The Cavern i Liverpool i 2006, der han spilte sammen med flere andre Bergen Beat-band. Foto: Magne Fonn Hafskor