Alfred og Marta Salhus

Alfred Johansen Salhus var født i Salhus i 1892. Foreldrene var Johan og Marta Gudmundsen. Johan Gudmundsen var fabrikkarbeider i Salhus. I folketellingen 1900 finner vi Alfred og familien hans bosatt i Salhus.

I tenårene arbeidet Alfred på en av tekstilfabrikkene i Salhus. Alfred ble tidlig forlovet med Marta Dahle, datter av Ingeborg og Ole Dahle. De meldte seg inn i Frelsesarmeen og ble soldater i Bergen korps av Frelsesarmeen. Alfred og Marta giftet seg i 1917. Deres drøm var å reise ut som misjonærer, en drøm som gikk i oppfyllelse i 1921.

Med dampskipet ”Armadale Castle” til Cape Town

På nyåret 1921 seilte dampskipet ”Armadale Castle” ut fra England med kurs for Cape Town i Sør Afrika. Ombord var en liten norsk familie, Marta og Alfred Salhus og deres to barn Åge og Miriam. Deres sønn Åge, har i en familiehistorie fortalt om den første tiden etter at de kom til Cape Town:

Fra Cape Town reiste de først til Johannesburg, men ble fort sendt til misjonsstasjonen Mountain View i Zululand. Der skulle de bli tatt imot av et annet norsk misjonærpar som skulle lære dem engelsk og zulu og andre nødvendige ting som misjonærene måtte kunne. Bl.a. lærte de å lage billige medisiner for å hjelpe syke afrikanere, og de lærte hvordan de skulle trekke tenner! Med det dro de andre hjem, og de nye misjonærene var overlatt til seg selv. Språkkunnskapene var minimale!

Etter at de kom til Sør Afrika fikk de ytterligere to barn sammen. Ekteparet Alfred og Marta Salhus fikk et langt liv som misjonærer på det afrikanske kontinentet. Det var langt fra et liv i luksus, når spiskammerset hos misjonærene var tomt, hendte det at de sendte barna sine med zulu-hushjelpen hjem til Kraalen så de fikk mat. Misjonærvirksomheten deres foregikk både i Sør Afrika, Rhodesia (nå Zimbabwe) Ghana og Nigeria. På sine gamle dager bodde de i Sør Afrika. Les om det spennende livet deres på det afrikanske kontinentet i Grete Lindals artikkel.

Nytt nummer av Åsabuen

Det tiende eksemplaret av ”Åsabuen” lanseres i dag. En av artiklene i Åsabuen 10 er Grete Lindals artikkel om hennes tante og onkel som dro fra Salhus til Zululand som misjonærer for Frelsesarmeen. Innholdet ellers i Åsabuen er variert, fra oppveksthistorie fra Ulvesæter via husbygging i Eidsvågskogen og slektshistorier fra Tertnes og Haukedal og bryllupsfeiring på Hitland under 2. verdenskrig. Åsabuen fås kjøpt gjennom historielaget og i bokhandlerne i Åsane i slutten av uken.

**Lenker på bt.no/Åsane

Der alle kjenner alle

Glimt fra fortiden

Ukjente folk i Salhus**

**Andre aktuelle lenker:

Smakebiter fra Åsabuen 1-9

Åsane Historielag om Salhus

Yngve Nedrebø: Et overblikk over norsk utvandringshistorie

Flyfoto fra Salhus på 1960-tallet

Museumssenteret i Salhus**

Paul Sigve Amundsen