Nå kjenner de styrke i legger og lår, og pusten går lettere i motbakkene.

Frode Søfteland og Frode Johannessen, begge ansatt hos Geitanger Bygg i Kanalveien, tok initiativet til en bedriftsturgruppe, og det slo godt an. Hver onsdag trimmer de seg opp på et av Byfjellene, vanligvis en 5-6 kolleger, men noen ganger hele 10-12 turgjengere.

Merkelig nok er de fleste bergensere, men nesten ingen av dem hadde vært på Byfjellene før de kom med i turgruppen, og da regner vi ikke med en tur opp til Fløyen eller Ulriken med bane.

Nå har noen av dem deltatt på 7-fjellsturen flere ganger, og er etter hvert blitt godt kjent.

En vintermørk kveld

Vi traff de ni kameratene på vei opp fra Svartediket. Da skulle de forbi Tarlebøvannet opp til Rundemanen, ned mot Fløyen igjen og tilbake til Svartediket der bilene sto parkert. Vanligvis bruker de litt over to timer på turen, men denne dagen slet de litt i høy snø øverst.

Ikke alle er ansatt hos Geitanger Bygg, Frode Søfteland forteller at firmakunder og samarbeidspartnere er velkommen på turene, og denne dagen var tre av dem med til Rundemanen.

— I dag er vi bare mannfolk, men det hender heldigvis også at vi har noen jenter med oss. Men alle er hjertelig velkommen, og det er ikke nødvendig å være veldig sprek.

Det er en glad turgjeng, og latteren går om både ene og hint, særlig slanking og kondis, men også litt godartet erting, slik det skal være på tur.

For to uker siden kom fire av dem tilbake fra sitt livs 12 dagers opplevelse til Afrika. 7. januar reiste Frode Søfteland og Paul Karlsen fra Geitanger Bygg sammen med Tore Pettersen som driver eget byggmesterfirma og Svein Berg hos Myriad i Fusa, til Kilimanjaro nasjonalpark. Turen gikk med fly fra Flesland til Amsterdam, og derfra videre til Kilimanjaro airport.

Afrikas topp

Etter halvannen time med bil fra flyplassen kom de til nasjonalparken. Det er forbudt å slippe inn uten guide og egen bærer, og de fire hadde minst en bærer hver. Om det var nødvendig, er de ikke helt sikker på.

— Men det var helt greit for oss, forteller Frode Søfteland, for bærerne var ikke store utlegget.

Turen kostet dem 20.000 kroner hver, men bare halvparten gikk med i Afrika, resten var flyreisene.

— Det er 5-6 forskjellige ruter mot toppen, men vi tok Marangu Trail som begynner på 1800 meters høyde i Tanzania.

Den tredje natten sov de i Mandara Hut på 3720 meter. Her fikk de høre at leiren var satt opp for norske bistandspenger.

Fjellturene er eneste inntektskilde for mange i området, og hver dag er det 40-50 på toppen. De fire nordmennene sysselsatte seks mann.

Etter fem dager nådde de Gilman's Point på 5681 meter, men på vei til det øverste punktet, 5895 meter høye Uhuru peak, måtte de gi seg 15 minutter før toppen på grunn av høydesyke.

Nedoverbakkene var det bare å slippe løs. De ble unnagjort på en dag.

— Turen var en utrolig opplevelse, men den fikk oss også til å innse hvor godt vi har det her hjemme, forteller Frode Søfteland.

4000 METER. Her er det slutt på vegetasjonen. Fra venstre Svein Berg, Paul Karlsen og Frode Søfteland. I bakgrunnen ligger Kilimanjaro delvis snødekket bak skydekket. Tore Pettersen tar bildet.
MOT RUNDEMANEN: Fra venstre Tore Pettersen, Frode Søfteland, Paul Karlsen, Arvid Johnsen og Alf Lindborg i fint driv på vei oppover.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ