Søndag ble Ørnulf Steen innsatt som ny generalsekretær i Sjømannskirken.

Det ble markert med gudstjeneste i Domkirken med biskop Halvor Nordhaug, domprost Jan Otto Myrseth og Sjømannskirkens styreleder Kjell Nordstokke.

Feiret med kake

Etter at Steen hadde mottatt tjenestebrevet talte biskopen:

— Ørnulf, du skal lede en stor organisasjon med mange utfordringer. Det kommer til å kreve mye av deg. Men dine menneskelige egenskaper gir deg gode forutsetninger for det, talte han.

Etter gudstjenesten inviterte Sjømannskirken til kirkekaffe på Kafé Magdalena, og den smilende og solbrune generalsekretæren kunne nyte en kopp kaffe og hvit dame sammen med nye kolleger og frivillige.

— Det har vært en veldig fin dag. Jeg kjenner meg veldig ønsket og velkommen, og passer på å nyte denne dagen fordi jeg vet at det vil komme tyngre dager senere, sier han.

Rett fra Rio

Steen har bakgrunn i Norges Kristne råd, og har tidligere vært assisterende generalsekretær i Mellomkirkelig Råd. Siden 2012 har han vært sjømannsprest i Rio.

— Jeg kom fra Rio til Bergen på torsdag. Det første jeg gjorde var å kjøpe meg en skikkelig regnfrakk, ler Steen.

Biskopen ønsker den nye generalsekretæren velkommen, og understreker samtidig hvor viktig Sjømannskirken er som organisasjon.

Han har selv arbeidet fem år som studentprest i utlandet.

— Denne dagen er en fest. Jeg er selv veldig nært knyttet til Sjømannskirken, og ser hvor mye den betyr for mange, sier Nordhaug som er tilbake i full jobb etter en tids sykdom.

Takket for ærligheten

I fjor høst fikk han diagnosen tarmkreft, og fortalte i november hvordan kreftsvulsten hadde gjort ham takknemlig for livet.

— Tirsdag 7. oktober var nok den merkeligste dagen i mitt liv. Da så jeg i øynene at nå kan det hende at jeg dør om ikke lenge, sa han til BT.

Da telefonen endelig kom utpå ettermiddagen i oktober, var han skjelven og medtatt. Lettelsen var stor da beskjeden kom at det ikke fantes spredning.

— Nå er jeg helt frisk, tilbake i full jobb og like sprek som jeg var før jeg ble operert, sier Nordhaug.

Han takker kirken, familie og bekjente for støtte gjennom den tunge tiden.

— Jeg har fått mye oppmuntring og støtte underveis, og jeg opplevde et stor fellesskap både i kirken, byen og i nærmiljøet. Mange har takket meg for ærligheten, og det setter jeg pris på, sier han.

NY LEDER: Rundt 150 mennesker var samlet i Domkirken søndag da Ørnulf Steen ble innsatt som ny generalsekretær i Sjømannskirken. Her med Sjømannskirkens styreleder Kjell Nordstokke.
EIRIK BREKKE