— Jeg har alltid vært nysgjerrig på andre lands religioner, kulturer og folkeslag. Slik forklarer hun den hissige reisefeberen, Renate Mostraum (31).

Hun sitter på en flettet kaféstol på Sankt Hans Torg på rampete Nørrebro og nyter årets første ute-te. Vårsolen er begynt å ta grepet på København, og Renate skal snart sykle til dagens MB-trening i Fristaden Christiania.

— Det betyr «Mind and body, muscle and bone», forklarer hun. Treningen har som formål å styrke utøveren både kroppslig, kunstnerisk og kreativt, og er inspirert av den japanske tradisjonsdansen Butoh.

Tre-fire dager i uken sykler hun til «mind and body»-trening på andre siden av Rådhuspladsen.

— På sykkel kommer du hvor som helst på tjue minutter i denne byen, veldig praktisk og helt herlig, synes hun.

Kreativ kroppsarbeider

Men det var ikke for å sykle gatelangs at Nordnes-jenten kom til København i august i fjor. Heller ikke for å slikke vårsol på kule utekafeer.

Knapt nok for å danse salsa og magedans, selv om hun visstnok gjør det også.

Hun kom hit for å lære seg å bruke Butoh-dansens kreative kraft i jobben som kroppsterapeut.

— Den røde tråd i livet mitt har vært en spirituell søken, derfor er det naturlig for meg å ta i bruk dans og bevegelse, sier hun - og heller litt økologisk melk i teen.

Hun har allerede lassevis med utdannelse bak seg innenfor klassisk kroppsterapi og massasje. Hun har vært gjennom to år på Den Norske Kinesiologiskolen og dessuten Kunstskolen i Bergen (KiB). Hun har tatt massasjekurs og kurs i anatomi og fysiologi på høyskolenivå. Hun har skolert «mind and body, muscle and bone» over halve jordkloden. Faktisk helt fra Danmarks plass til Danmark, via de fleste verdensdelene.

Mer følelse enn fornuft

Akkurat nå kurser hun seg i kreativ dans, bevegelse og performance ved Nordic School of Butoh i København. En utdannelse hun senere kan bruke både som lærer, kunstner og terapeut. At plattformen for videreutdanningen er like mye åndelig som fysisk, er ikke tilfeldig.

— Allerede på ungdomsskolen var religioner som buddhismen og taoismen favorittene mine. Og da jeg kom til India som 21-åring, ble jeg dypt fascinert av hinduismen og alle dens guder og gudinner, forteller hun.

Hun ville heller lære gjennom erfaring og opplevelser enn å pugge pensum på et universitet, fant hun ut.

— Jeg ville gå i livets skole, fulgte mer følelsene enn fornuften.

Hver vinter i mange år reiste hun langt av gårde som backpacker. Resten av året strøjobbet hun for harde livet hjemme i Bergen, for å tjene penger til langturene.

Siste turen gjorde hun i vinter, til India igjen, for å lære Deeksha.

— Deeksha er å tilføre andre mennesker energi gjennom hendene, med det formål å frigjøre dem fra indre og ytre konflikter. Å få bli kanal for Deekstra-energien er den største gaven jeg har fått, forteller hun oss, før hun hiver seg på sykkelen.

Bevegelser i takt

Senere på dagen får vi være fluer på veggen på «mind and body»-treningen i Christiania, i et hjørnehus i Pusher Street.

Det lukter av hard kroppsbruk og dunker heftig i trommer i det hvite rommet. Anita Saijs, som startet det kjente Theatre Dance Lab, driver Nordic School of Butoh og er instruktør, i kveld for fem unge kvinner. Det jobbes med smidighet, balanse, koordinasjon og styrke.

Armer strekkes mot taket, knær bøyes dypt. Alle bevegelser skjer i takt. Det handler om å åpne seg, tømme sinnet og bli kropp uten en personlig historie.

— Under dansetreningen har vi veldig fokus på hverandre. Det hele får et rituelt preg. Sammen skal vi bli en kropp i bevegelse, sier Renate, litt andpusten. Hun er kledd i rød treningsbukse og hvit overdel. De danske farger.

I sommer går turen til camp for eksperimenterende dans i fjellene ved Girona nord i Spania. Til høsten har hun lyst til å åpne sin egen klinikk for kreativt kroppsarbeid.

— Helt Butoh, Renate!