• Å oppleve den unike kysten overgår alle mulige ulemper, sier Arne Hansen. Han frykter verken vind eller vær på turen langs den røffe norskekysten.

Laila Borge

Sommer og sol betyr båtliv for mange. Men de færreste legger ut på en fire uker lang tur fra Nordkapp til Bergen, slik Arne Hansen har planer om.

— Jeg har ikke hatt kontakt med noen som har gjort dette før. Mange planlegger slike turer om høsten og våren, men svært få gjennomfører det, kanskje på grunn av frykten for dårlig vær, sier salgssjefen i Hydro Texaco. Selv regner han med å gjennomføre turen, men helt immun mot vær og vind er han ikke.

Forberedt på ruskevær

— Jeg kan risikere alt fra sludd og snø til solskinn, fra kuling til vindstille, sier Hansen, som forteller at han bare en gang tidligere har vært lenger nord enn Molde. Men sjøvant er han. Blant annet har han krysset Jæren hele femti ganger i lystbåt.

Gammel drøm

48-åringen har drømt om å oppleve norskekysten alene helt siden han var 19 år gammel.

— For 29 år siden var jeg så heldig å få se Finnmarkskysten da jeg var på loddefiske. Da sa jeg at jeg ønsket å oppleve denne kysten alene i båt. Nå er jeg blitt såpass voksen at det er på tide å gjennomføre turen, forklarer han.

Kombinerer sjø og fjell

Opplevelsesturen til Arne Hansen starter første juni. Da tar han fly til Honningsvåg. Båten sender han i forveien.

Den første dagen har han tenkt å starte med tursko og oppakning på ryggen.

— Det blir primært en båttur, men jeg kommer også til å gå en del tur i fjellet. Jeg vil starte med å ligge i telt å Nordkapp-platået, forteller bergenseren. Han gleder seg stort til å oppleve midnattssol.

Mellom Honningsvåg og Bergen har han laget en liste på seksti aktuelle anløpssteder. Turen blir på omkring 1200 nautiske mil. Det tilsvarer vel 2220 kilometer.

DRØMMETUR: Arne Hansen skal seile en 21 fots båt fra Honningsvåg til Bergen. Om bord har han alt han trenger, blant annet toalett, varmt og kaldt vann og dusj.
Foto: Tor Høvik