ANE BØRHAUG

UNESCO har invitert delegasjonen på fire ansatte fra det nordkoreanske utdanningsdepartementet til Norge for å se på det norske skolesystemet.

I går besøkte gruppen Bergen Handelsgymnasium (BHG).

— Skolesystemet i Norge er utmerket. Det er fantastisk at skolegangen er gratis. Fasilitetene på skolene er også gode. Det virker som om lærerne er veldig engasjerte, de virker ydmyke og snille, med åpne sinn, sier leder for gruppen, Hong Ung So.

Rektor ved BHG, Odd Øvretveit, er svært begeistret over det spesielle besøket.

— Dette er gjevt, det er et sjeldent besøk. Det må være veldig annerledes for dem å komme hit, for de kommer jo fra et autoritært, sentralstyrt og svært lukket samfunn. Spesielt tror jeg de legger merke til den åpenheten som er mellom lærer og elev her i Norge, sier han.

Delegasjonen kom til Norge 16. mai og reiser videre til Ungarn den 26. mai. Nordkoreanerne skal også besøke UNESCO i Paris.

— Overalt vi har vært, har vi bare truffet vennlige og hyggelige mennesker. Det mest imponerende med Norge er landets lange historie og rike litteratur. Det er også svært vakkert her, og miljøet er godt ivaretatt, sier Hong Ung So.

PÅ SKOLEBESØK: (F.v.) Kang Kum Chol, Hong Ung So, Pak Hyok og Choe Tok Hum fra det nordkoreanske utdanningsdepartementet besøkte BHG mandag.

Foto: ANE BØRHAUG