Samtidig sto varme, gode senger på et annet sentrumshotell og ventet på italienerne. Men beskjeden om at trioen var booket inn på et annet — og åpent - hotell, kom aldri frem.

I fjor feiret Stefano Santini (38) og de to tvillingbrødrene Alberto og Andrea Clo (27) nyttårsaften i København. I år tenkte de å gjenta suksessen i Bergen.

Fra Oslo til Bergen

Gjennom sitt faste reisebyrå hjemme i Bologna i Italia bestilte de flybilletter og hotell, og forhåndsbetalte for både reisen og oppholdet. 30. desember tilbrakte de i Oslo, og nyttårsaften reiste de videre med dagtoget til Bergen.

— Det var en nydelig togtur, og vi spaserte fra jernbanestasjonen til Scandic Hotel Bergen City i snøen. Men da vi kom frem var hotellet helt mørkt. Vi sto der en stund og lurte på hva vi skulle gjøre. Vi spurte om betjeningen på bensinstasjonen like ved visste noe, men nei. Og så ringte vi reisebyrået i Bologna, men det var selvfølgelig stengt. Slikt som dette kan fort skje i Thailand eller Egypt, men det er absolutt ikke en situasjon du forventer i Bergen. Alt er så skikkelig her i Norge, sier Stefano Santini (38).

Hjelp av forbipasserende

De tre sto iskalde, sinte, sultne og rådville utenfor Håkonsgaten 2 da de spurte en tilfeldig passerende, Roy Hansen, om hjelp.

Hansen ringte til alle hotellene i Scandic-kjeden i Bergen, men ingen svarte. Alle hadde stengt på nyttårsaften. Bergenseren visste ikke annen råd enn å kjøre mennene og bagasjen ned til Radisson SAS Hotel Norge.

— Det var veldig snilt av herr Hansen å ta seg av oss, for vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Vi kjente ingen andre hoteller i Bergen, sier Santini.

På Hotel Norge fikk italienerne to rom til rådighet, men det ble ingen feststemning av den grunn. Andrea fikk nemlig feber og influensa etter den kalde erfaringen. Han måtte bare krype til køys så snart de tre var installert på rommene.

- Hva har skjedd?

— Jeg skal ringe reisebyrået 2. januar og spørre hva som har gått galt. Dessuten vil jeg gå opp på hotellet i Håkonsgaten igjen og snakke med dem. De skylder oss en del penger og en forklaring, sier Santini, som har en utskrift som sier klart at de tre har reservasjoner på Scandic-hotellet 31. desember 2002.

Hans teori er at reisebyrået har bestilt rommene via et internasjonalt datanettverk, og at det ikke er lagt inn informasjon i dette nettverket om at Scandic-hotellene i Bergen er stengt i forbindelse med nyttår.

Vil bare reise hjem

De tre kameratene er usikre på om de vil gjøre den eksotiske nyttårsfeiringen til en fast tradisjon etter det som har skjedd i Bergen. Da BT pratet med dem i 21-tiden nyttårsaften hadde de mest lyst til å reise hjem før fastlagt returdato 3. januar.

— Vi får tenke litt på det. Det blir i hvert fall en rolig kveld. Nå vil vi bare få oss noe mat og slappe av. Kanskje vi går ut og ser på fyrverkeriet. Vet dere om noen bra steder å spise? spør Santini.

— Øh..... de fleste restaurantene i Bergen er stengt på nyttårsaften, svarer vi.

Booking-surr

— Dette kjenner jeg ikke til. Det er veldig ubehagelig, og jeg beklager på det sterkeste, sier direktør Asle Prestegard ved Scandic Hotell Bergen City når BT ringer og forteller hva som har skjedd.

Kort tid etter ringer Prestegard. Han har dratt til hotellet for å finne ut hva som har skjedd:

— 19. desember får vi bestillingen på faks fra en agent i London. 20. desember svarer vi denne agenten på faks om at vi holder stengt i julen. Samtidig opplyser vi om hvilke tre hoteller som holder åpent, deriblant Bristol Rainbow Hotell på Torgalmenningen. Vi spør agenten om han vil booke rom på Bristol selv, eller om vi skal gjøre det for ham. Agenten ber oss gjøre det, vi booker to rom på Bristol og bekrefter dette på faks til agenten i London. På Bristol har rommene stått ledig, men ingen dukket opp, sier Prestegard.

— Hvor returinformasjonen til gjestene har stoppet opp, tør jeg ikke svare på. Slike bestillinger går gjerne i flere ledd underveis, tilføyer Prestegard.

Lunsjavtale i dag

Etter at Bergens Tidende i går kveld underrettet Prestegard om hendelsen, tok han kontakt med de italienske gjestene og inviterte dem på lunsj for å snakke om hva som har skjedd.

— Det er uansett ikke gjestene som skal være skadelidende. Nå må vi sørge for at de blir mest mulig fornøyd. En eller annen kompensasjon skal de få, sier Prestegard til BT.

TRAURIG NYTTÅRSFEIRING: Tvillingene Alberto og Andrea Clo ville feire nyttårsaften i Bergen sammen med kameraten Stefano Santini. Men hotellet viste seg å være nyttårsstengt, og Andrea ble forkjølet og fikk feber etter å ha trasket rundt i kulden.
FOTO: ØRJAN DEISZ