— Det blir tradisjonelt norsk julebord, sier president i NACC, Don Hoganson.

I 1993 reiste The Norwegian-American Camber of Commerce (NACC), Chicago avdelingen, til Norge for å feire et førolympisk julebord. Det var så trivelig at det ble en tradisjon. De har vært i Oslo, Stavanger og Trondheim, og i Bergen en gang før. I år har 35 av de rundt 100 medlemmene lagt veien i østerled.

— Vi har som formålsparagraf å fremme handelsforbindelsene mellom Norge og USA, og alle medlemmene våre har tilknytning til Norge, sier Hoganson. Selv er han tredjegenerasjons amerikaner, farens familie kommer fra Rennesøy, og morens fra Etne.

— Oppslutningen om foreninger med etnisk tilknytning minker i USA for tiden, men vi har vekst, forteller Hoganson, ikke uten stolthet i stemmen. Han er, som mange av de andre mannlige juleborddeltakerne, også medlem i Chicago torskeklubb.

Og så har jo også NACC sin årlige galla-julefest 8. januar og 17. maifeiring med røkelaks og akevitt en hel uke til ende.

Men nå er det den norske julematen som gjelder, maten som ikke er å få i Chicago. Og lagtingspresident Lodve Solholm er med som gjest fra det offisielle Norge.

— Men du må få med at vi også legger inn kultur. I morgen får vi en konsert på Troldhaugen og lunch på Bjørneforden gjestetun, sier julebordspendlerne.

Mandag går amerikaflyet hjem.

PÅ JULETUR: En glad gjeng fra Chicago.
VEGAR VALDE