Det er raske sceneskifter i juleforestillingen som teatergruppen DukkeNikkerne spiller i krypten i Nykirken — barnas katedral i Bergen. Barnehagebarn og skolebarn er målgruppen, og de er 100 prosent med på alt som skjer i de 45 minuttene forestillingen varer. Men så er da også julespillet lagt opp på en særdeles barnevennlig måte. Etter at keiser Augustus har kjedet seg gjennom gladiatorkamp og andre forsøk på å underholde ham, og han bestemmer seg for en manntallsføring for å få inn flere gullpenger, er det barnas hoder som blir talt.

Den lure fiskeselgeren klarer likevel ikke å få solgt en «fersk rødspette direkte fra Dødehavet». Den videre pruting på en annen fisk går på bergensk og strilemål.

Magedans

Den frodige herbergevertinnen Sara i Betlehem er en annen kreativ figur på DukkeNikkernes rolleliste. Hun går på magedans hver onsdag for å holde seg i form. Barna får innblikk i hvordan hun får klesvasken tørr i Betlehem. Forestillingen har også med en hane som har drukket for mye egglikør. De tre skuespillerne, Gabrielle Barth, Jan Holden og Gard Frostad Knudstad, har fordelt den fyldige rollelisten mellom seg.

Juleforestillingen blir fremført hele 34 ganger i tiden frem til 21. desember. Opprinnelig var det planen å ha 24 forestillinger. Det var det antall forestillinger det ble gitt økonomisk tilskudd til gjennom den kulturelle skolesekken, som er den nasjonale satsingen for mer kunst og kultur i skolen. Mange skuffede barn sto da igjen med utsikt til ikke å få se juleforestillingen i år. Men da dukket en snill giver opp med penger som gjorde det mulig å sette opp 10 ekstraforestillinger. Dermed får ytterligere 1500-2000 barn se forestillingen i år.

Ikke jul uten

Det er sjette året DukkeNikkerne viser «Juleevangeliet», som forestillingen heter. Mange barnehager og skoler kommer igjen år etter år for å se dette julespillet.

— De forteller oss at det blir ikke jul uten at de får med seg denne forestillingen, sier Jan Holden.

Stykket er skrevet av Jack Magnussen, som også har regien. Han har også laget dukkene som blir brukt i oppsettingen.

Elever fra Eidsvåg skole fikk oppleve juleforestillingen i går.

— Alt sammen var veldig gøy. Men det var litt skummelt med den store engelen og det rare hodet den hadde, sier noen av dem.

EIRIK BREKKE
EIRIK BREKKE