I helgen gikk tredje runde i både North Europan Cup og Norgescup i Jetski av stabelen på Store Lungegårdsvann.

Familiesport

I alt syv nasjoner var representert. Over 60 startende var registrert i seks forskjellige klasser. Men hvem er det egentlig som driver med denne fartssporten?

– Det er alle mulige typer folk her. Jetski er blitt en familiesport, og vi har deltakere i alle aldre, forteller leder i Hjellestad Jet Ski Klubb, Ivar Schjetlein.

Barn mellom 5 og 8 år har sin egen klasse i Jetski-cupen, med spesialjeter med 9,9 hk motorer i. For de eldre er det seniorklassen som gjelder, og eldste utøver er «langt over 50».

Lite publikum

Hjellestad Jet Ski Klubb er Norges største jetski-klubb med rundt 140 medlemmer, og årlig er det tre forskjellige race i Bergensområdet.

– Det kommer ikke så mye publikum, beklager Schjetlein.

Og denne sporten er kanskje for litt spesielt interesserte. Utstyret er dyrt, det er få sponsorer og det er bare noen få steder det er lov å trene. Likevel er det en skare ihuga fans.

– Mange i denne sporten bruker mye penger på utstyr og reiser, men det omtrent ingen som tjener på det, sier Schjetlein.

Forbudt i Norge

I Norge er det forbud mot å kjøre vannskuter utenom på spesielt godkjente steder.

– Argumentene for forbudet er om fare og støy, men en Jet Ski bråker ikke mer enn speedbåter, og skader er det svært lite av. Gjennom hele North European Cup har vi bare hatt en liten skade av en hånd, sier Schjetlein.

Kan bli lovlig

Det europeiske frihandelsforbundet, EFTA, avgjorde tidligere i sommer at vannskuterforbudet ikke samsvarer med formålet om å beskytte miljøet. EFTAs overvåkingsorgan, ESA, mener at forbudet er i strid med EØS-lovgivningen, og krever at det oppheves.

Siden det er 13-årsgrense på vanlig vannskuterkjøring, har de under 10 sin egen gren, knøttejet.
Maria Pile Svåsand
Publikumstallene er ikke enorme, men god stemning er det i alle fall.
Maria Pile Svåsand
Det ser unektelig fantastisk moro ut.
Maria Pile Svåsand