Alt var tilsynelatende fryd og gammen da Frp og Høyre i går presenterte resultatet av forhandlingene mellom de to partiene. Men det tok lang tid. Krangelen om hvem som skulle ha ordføreren, var ett problem. Det andre var kulturpolitikken.

– Vi har vært veldig tydelige i våre budsjetter på at kulturen skal styrkes. Frp har tilkjennegitt et motsatt standpunkt. Derfor var det viktig å få inn i avtalen at kulturen skal sikres reell vekst i perioden, sa Høyres forhandlingsleder Lasse Solberg.

På reise

På pressekonferansen i går glimret fremtidig ordfører Knut Hanselmann, med sitt fravær. Den nye varaordføreren, Siv Høgtun fra Høyre, hadde heller ikke anledning til å møte.

– Vi visste rett og slett ikke om vi ville komme i mål i går, så Knut er på reise, sa Roald Stenseide.

De to partiene, som har rent flertall i kommunestyret, har brukt forhandlingene til å dele de viktigste vervene seg imellom. Begge partier kommer i formannskapet med tre representanter hver, til tross for at Frp fikk 10 prosentpoeng større oppslutning i valget enn Høyre.

Høyre får også lederen i Utvalg for teknikk og miljø, mens Frp leder Utvalg for oppvekst og levekår.

Halv varaordfører

Høyres ordførernederlag ble sukret ved å tilby Siv Høgtun en halv stilling som varaordfører. Slikt har ikke Askøy tatt seg råd til tidligere.

– Det blir ikke bare en dans på roser. Jeg synes det er en enorm utfordring, og jeg lover Askøys innbyggere at jeg skal bli en ordfører for alle, sa Knut Hanselmann på telefon fra Kirkenes i går.

Hanselmann har vært kommunalråd, formannskapsmedlem og stortingsrepresentant i løpet av sine 34 år som Frp-medlem.

– Det er bare statsråd som mangler, sier han.

Den nye ordføreren lover at innbyggerne på Askøy skal merke regimeskiftet.

– Vi er en tilflytningskommune. Nå skal vi sikre alle som vil bygge nord på øyen. Da må kommuneplanen endres. Folk skal oppleve at Askøy blir en ja-kommune, sier Hanselmann.

FOR FØRSTE GANG tar Askøy seg råd til en halv stilling som varaordfører, som tilbys Høyres Siv Høgtun. Frps Knut Hanselmann blir kommunens ordfører.
Silje Katrine Robinson