— Vandringen på Bryggen er en perfekt introduksjon til Bergen. Vi kom fra London søndag kveld og begynte mandagen med denne guidede turen. Den er virkelig sjarmerende, sier en begeistret Mary Whyte.

Nærheten til historien, det å nesten kunne ta og føle på den i Schøtstuene og Hanseatisk Museum, fascinerer henne. Hun og mannen har med seg en tenåringsdatter og synes ikke de kunne valgt en bedre måte å innlede oppholdet i Bergen på.

Fire guidede vandringer arrangeres hver eneste dag i sommer fra Bryggens Museum i den ene enden til Hanseatisk Museum i den andre. Nærmere 30 engelsktalende turister følger denne rusleturen som går kl. 11.

Europas treby

Guide Verena Issel forteller at bygningene på Bryggen for 900 år siden lå minst 140 meter fra dagens vannlinje. Hun peker på utgravningene og viser hvordan det ble bygd broer for å reise hus lenger og lenger ut på stranden. Turistene tar raskt koblingen mellom bridge og brygge.

Alt skulle bygges av tre før i tiden. Bare kirker og sentrale offentlige bygninger ble reist i stein. Turistene får et innblikk i årsakene til at Bergen er Europas fremste treby og får vite litt om alle brannene som har herjet byens trebygninger.

Regndråpene dynker dem der de rusler langs Mariakirken. Turistene flirer godt når de får høre om guttungen som blir spurt om det aldri slutter å regne i Bergen. «Jeg vet ikke. Jeg er bare 6 år», svarer han.

Historisk ekthet

Vandrerne undres over de skjeve gamle bygningene på Bryggen der de går i Bredsgården. De får høre om eksplosjonen under krigen, flo, fjære og annen slitasje. Åtte år gamle Pauline Erbsleben peker på kumlokkene vi passerer. Hun har stor sans for at selv de er smykket med en avstøpning av Bryggen.

— Jeg visste ikke at tyskerne hadde slik innflytelse i denne byen, sier Nieke Erbsleben fra Hamburg. Hun synes at guidingen er langt mer interessant enn hun hadde ventet seg.

Opplevelsen av historisk ekthet slik de får det på kjøkkenet i Schøtstuene og i soverommene på Hanseatisk museum, rører ved noe hos turistene. Vel tørker en og annen svetten etter å ha kommet seg opp til de små sovekamrene i tredje etasje der to og to gutter delte seng. Vandringen på noen tusen steg er krevende, men og givende. Ingen griner på nesen over lukten av tørrfisk.

Fulltegnet

— Vidunderlig! Spennende! sier Lorraine Natterscheid fra Manhattan i Kansas.

Flere enn 100 turister følger hver dag de guidede turene på Bryggen, to på engelsk, en på tysk og en på norsk. Særlig de på engelsk er fulltegnet hver eneste dag.

— Vandreturene er blitt en suksess. Oppslutningen er bedre enn i fjor. Vi må avvise folk når antall deltakere stiger over 30 personer. Noen av rommene vi beveger oss i er små og vi vil at turistene skal få en fullverdig opplevelse, sier Therese Hauger, nestleder ved Bymuseet i Bergen.

Knut Strand
Knut Strand
Knut Strand
Knut Strand