De skulle fotograferes sammen, Høyres Erna Solberg og Frps Siv Jensen.

Bakgrunnen var at Solberg før helgen hadde latt seg fotografere sammen med Venstreleder Lars Sponheim og KrF-leder Dagfinn Høybråten. Siden Frp tolket dette som at partiet var ekskludert fra det gode regjeringsselskap, hadde Høyre i går spurt Siv Jensen om hun ville stille på fotomøte med Solberg etter forespørsel fra pressen – for å markere at Høyre fortsatt holder døren åpen den veien.

For sent

Det gikk ikke så bra. Jensen kom demonstrativt ti minutter etter avtalt tid, og ga Høyrelederen en lekse. Jensen mente blant annet at Høyre ikke tok nok hensyn til at Frp er like store eller større enn Høyre, Venstre og KrF tilsammen. Og hun holdt en harmdirrende pekefinger ned i en avis hvor Høyres Afshan Rafiq hadde gått ut og kritisert Frps innvandringspolitikk.

Erna Solberg på sin side kritiserte både Fremskrittspartiet og Venstre for å hemme borgerlig samarbeid:

— Jeg er redd for at garantier som skrives av deg og Lars (Sponheim, red. anm.) hindrer samarbeid, vi må slutte med garantier mot hverandre, sa Solberg. Siv Jensen snakket om de tre «Bondevikpartiene» og sa at Frp ikke fikk noe igjen for å støtte den forrige Bondevikregjeringen. Noe lignende skulle ikke skje igjen.

— Det kommer ikke til å være noen Bondevik som sitter i neste regjering, repliserte Erna Solberg.

Knivene slipes Aftenposten snakket med begge partilederne etter fotokonfrontasjonen.

— Siv Jensen ser ikke ut til å ta inn over seg at vi vil samarbeide. Selv har Frp ikke nærmet seg de andre partiene. Jeg står ofte selv og forsvarer Frp-standpunkter fordi mange overdriver hva de innebærer. Men nå nærmer sannhetens øyeblikk seg, det er valg om få dager, sier Erna Solberg.

Høyre har i det stille laget en slags plattform for felles borgerlig politikk. «Borgerlig politikk 2009-2013», er navnet. Den ble offisielt sluppet i går. Partiet har gått gjennom programmene til alle de borgerlige partiene og identifisert mulige felles politiske plattformer. De åtte hovedpunktene dreier seg bl.a. om kontantstøtte, skole, veibygging, skattepolitikk og mindre byråkrati for bedrifter.

Kritisk

Siv Jensen var småkritisk mot flere av punktene og muligheten for å få felles politikk ut av dem, da Aftenposten viste henne dokumentet:

— Og så har de utelatt kriminalpolitikken og asylpolitikken, som er svært viktig for oss, sier hun.

- Frp faller på målingene. Har dere nå mistet grepet på valgkampen?

— Frp ser ut til å være det eneste partiet som vil gå klart frem fra siste valg. Vi ligger faktisk an til å bli valgvinner, sier Jensen.

Tror du på borgerlig samarbeid? Si din mening her.