Politiet lar seg ikke lenger forbløffe over hva fotoboksbildene avslører av handlinger bak rattet. De inneholder det meste — som for eksempel å dekke hele ansiktet med en hatt - i et forsøk på å lure seg unna forelegg.

— Det er ikke veldig mange slike bilister på veiene, men slike bilder dukker opp minst én gang i måneden, forteller politioverbetjent Harald Torseth ved politiets ATK-senter i Fræna, som behandler 40 prosent av bildene som landets fotobokser tar.

Nekter

Tidligere ble disse forholdene ofte henlagt fordi bileieren nektet for å ha kjørt bilen på det aktuelle tidspunktet. Men nå blinker varsellampene når et slikt bilde dukker opp på skjermen. Bildet sjekkes opp imot eventuelle tidligere saker registrert på samme kjøretøy. Resultatet er ofte at gjengangere avsløres.

— Noen av disse bilistene er helt blottet for respekt for lover og regler. De prøver å lure systemet og nekter konsekvent at det er de som har kjørt – til logikken vinner i retten, forteller politibetjent Detlef Sandanger ved Herøy og Sande lensmannskontor på Sunnmøre.

Han har etterforsket en rekke fotobokssaker de siste årene, og har pr. i dag 6-7 forhold under etterforskning.

Dom

Jakten på de skjulte gjengangerne begynte med en dom i Asker og Bærum tingrett i 2007. Da klarte en 34-åring fra Oslo å komme seg unna forelegg åtte ganger ved å skjule seg bak solskjermen. Den niende gangen - etter å ha kjørt i 75 km/t i en 50-sone i Bærum - ble bilen gjenkjent av en saksbehandler. Det endte med fengsel i 36 dager og tre år uten førerkort.

— Før den dommen, hadde vi ikke tatt tak i disse gjengangerne. Den saken har derfor vært god å ta med seg videre, sier Harald Torseth ved ATK-sentralen i Fræna.

Flere

I de siste årene har politiet klart å få dømt flere andre; mange av dem lurte seg unna enda flere ganger enn det Oslo-mannen klarte i 2007 – før de ble tatt. Her er noen eksempler:

  • En litauisk mann ble knipset 17 ganger av fotobokser, før en årvåken saksbehandler gjenkjente mannen på flere bilder. Mannen ble fratatt sertifikatet.
  • Føreren av en utenlandskregistrert bil hadde samlet seg opp en gjeld 48200 kroner etter å ha blitt fanget opp av fotobokser 14 ganger.
  • En bilist fikk 18 dagers ubetinget fengsel for å ha kjørt for fort 22 ganger forbi fotobokser.
  • Det å skjule seg bak solskjermen kan gå én gang. Men registrerer vi slik adferd flere ganger, ser vi nærmere på saken, understreker Torseth.

Si din mening i kommentarfeltet under!

VOTNTOG.jpg