Og på Torget kostet gravensteineplene 2,50 for kiloen.

Slike hverdagsstemninger var det bankmannen og amatørfotografen Arne Bø fanget med fotoapparatet på sine vandringer gatelangs i Bergen fra 1950-tallet — og langt inn i 1980-årene.

Fra de klassiske bymann og stril-motivene på Fisketorget til søte byportretter fra leken i smauene og livet på havnen.

Og de bergenske 17. maiene, selvfølgelig.

— Han elsket Bergen og han elsket å forevige stemningene i bylivet, fortalte Tore Bø da han i går presenterte fotoarven etter faren.

En bildeskatt han har hatt liggende pakket vekk siden faren døde i 1993.

Nå var tiden moden for et tilbakeblikk, en drøm og en opplevelse BA-journalisten gjerne vil dele med alle andre med hjerte for Bergen.

Dermed ble det like godt bok, med 150 av farens bergensbilder fra vår egen fortid, samlet under tittelen «Byen i våre hjerter», utgitt på Edvard'en forlag i samarbeid med Hans Brundtland.

Og ikke ueffent taimet opp mot julens bokrush.

Bestiller bøker

— Bokhandlerne har forhåndsbestilt i søkk og kav, kunne forlagets Edvard Pettersen fortelle, begeistret forståss.

Mens Tore Bø kunne fortelle om en far som hadde brukt det meste av sin fritid, og en god del av sin lønningspose fra Bergens Privatbank til å finansiere sin kjære hobby.

«En hobby han burde gjort til sin profesjon», skriver sønnen om faren, «øyeblikkets kunstner», i et personlig farget forord i boken.

På bankmannen Arne Bø vanket det premier i fleng i Bergen Kameraklubb. I de årlige konkurransene vant han så å si alle klassene.

Noe de fleste vil nikke forstående til når de koser seg gjennom «Byen i våre hjerter» første juledag før torskemiddagen.

Og dersom bildene skulle gi mersmak, og det gjør de, så antyder Tore Bø at det på loftet finnes mye mer av farens hobby. Blant annet bilder fra de store idrettsstevnene på Skansemyren og Krohnsminde for 40-50 år siden.

Og av Kniksen.

— Det er bare å sette i gang med bind to, Tore.