JØRN-ARNE TOMASGARD

jorn.tomasgard@bt.no

En forutsetning for at Lånekassen skal gi støtte til fotostudenter uten generell studiekompetanse, er at lærestedet har strenge krav til opptak. Kunsthøgskolen i Oslo skal gi Lånekassen råd i slike saker.

For Silje Eide (23) fra Askøy og Monica Takvam (19) fra Dale er dette selvsagt gode nyheter. De er begge kommet inn på fotostudiene ved The Surrey Institute of Art & Design University College, i Farnham ved London.

Har havnet i skvis

Men samtidig er de havnet i en skikkelig skvis, fordi Lånekassen har antydet at det vil gå et par uker før den endelige beslutningen tas. Dermed drøyer det før jentene får svar på om de likevel får støtte til studiene som koster dem 100.000 kroner i året.

— Skolen begynner mandag, jeg har flybillett søndag, men nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Dette er et dilemma. Får jeg ja om to uker, er det jo dumt å sitte her, sier Silje Eide.

Kunsthøgskolen har tidligere gitt henne en skriftlig bekreftelse der de går god for utdanningen jentene er kommet inn på. Mikkel McAlinden, høyskolelektor og prodekan ved Kunsthøgskolen, uttalte til BT da vi skrev om saken 3. september, at han syntes det var «helt vanvittig» at Lånekassen ikke så på fotografi som bildende kunst.

Likevel føler ikke Silje Eide seg helt sikker.

Rundgang i byråkratiet

Jentene har tatt en videregående opplæring innen foto som ikke gir studiekompetanse. Ifølge Lånekassens regler kan det imidlertid gjøres unntak for kravet om generell studiekompetanse «ved opptak til ballett-, skuespiller- og bildende kunstutdanning ved fremstående læresteder».

Som BT skrev nektet Lånekassen jentene støtte fordi de ikke så på fotografi som bildende kunst.

Saken har gått sin rundgang gjennom byråkratiet. SV-representant Audun Lysbakken skrev etter oppslaget i BT et brev til statsråd Kristin Clemet der han ba henne ta affære. Men Clemet svarte med å sende saken tilbake til Lånekassen for ny vurdering.

— Dette er skuffende av Clemet, hun burde gitt et tydelig signal. Nå lar hun være å ta ansvar for en uklarhet i regelverket, sier Lysbakken.

— For å unngå slike saker i fremtiden, må dette regelverket endres. Jeg vil derfor ta saken opp så snart Stortinget samles i oktober, sier hordalandsrepresentanten.