HANS K. MJELVA TOR LEIF PEDERSEN

Inngangen til det nye året kan bli kald for røykerne på Fotballpuben. Arbeidstilsynet godtar ikke «glassburet» utenfor puben som røykeområdet: Skal det røykes, må veggene på uteserveringen bort.

I går sendte Arbeidstilsynet et brev til Fotballpuben, der de gir puben frist til nyttårsaften. Da må veggene være fjernet, ellers vil puben bli pålagt 100.000 kroner i tvangsmulkt som et engangsbeløp.

I tillegg vil de trolig få dagbøter på mellom 10.000 og 20.000 kroner, tror pubens advokat Per Magne Kristiansen.

— Nå har man valget mellom å dø fort eller å dø langsomt. Det Fotballpuben vil gjøre er å etterkomme kravet, vel vitende om at det vil ødelegge livsgrunnlaget til puben, sier Kristiansen.

— Så slaget er tapt?

— For å si det enkelt: Vi har ikke noe valg.

Kristiansen mener vedtaket vil gjøre at arbeidsplasser går tapt ved puben, og han er svært kritisk til Bergen kommunes håndtering av saken.

— Hvis Bergen kommune vil behandle næringslivet på en slik måte så må Fotballpuben bare ta det til etterretning, sier han.

Selv om det er Arbeidstilsynet som eventuelt vil ilegge bøter, mener Kristiansen det er kommunen som har hatt det avgjørende ordet i denne saken.

— Bergen kommune styrer dette 100 prosent. De kunne definert dette som uteservering. Da har Arbeidstilsynet ingenting der å gjøre, sier han.

Kristiansen tror vedtaket vil føre til at andre utesteder i Bergen vil få tilsvarende krav, uten at han ønsker å nevne hvilke det kan være. Selv er han også advokat for Logehaven, som han mener vil gå klar av kommunens røykekrav.